Andelsselskaberne pudser glorien – bønderne betaler

Der findes flere fodringsteknikker, som kan reducere brugen af sojaskrå til fordel for bæredygtigt, dansk avlet korn, skriver Jakob Repsholt, der kalder en ny soja-alliance tåbelig.

Af Jakob Repsholt, Hvidevej 28A, Mønsted, 8800 Viborg

Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. Et samarbejde som skal sikre, at den soja, som bliver ædt af danske grise, bliver bæredygtigt produceret.

Vil det reducere fældning af mere regnskov og forbedre verdens CO2-balance? Næppe.

Efterspørgslen på soja vil stadig være den samme, og fældning af regnskov til stadig pågå, blot til dyrkning af soja til dyr andre steder i verden.

Vil dansk svineproduktions konkurrenceevne forværres? Sikkert.

Certificering, øgede krav og dokumentation til sojaproducenter vil helt sikkert øge prisen på sojaskrå.

Ovenstående virker endnu mere tåbeligt, når der findes flere fodringsteknikker, f.eks. sukkerbundne aminosyrer, som kan reducere brugen af sojaskrå til fordel for bæredygtigt, dansk avlet korn.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også