EU-kommission skal beskytte landmænd mod patenter på planter og dyr

Stort flertal i Europa-Parlamentet stemte for en resolution, der opfordrer Kommissionen til at stoppe internationale virksomheder i at tage patenter på naturlige produkter som planter.

Af Asger Christensen, Europa-parlamentariker for Venstre.

Torsdag har jeg og et stort flertal i Europa-Parlamentet sagt nej til, at store internationale virksomheder kan få lov til at tage patenter på naturlige produkter som planter og dyr.

Parlamentet har allerede i 2016 protesteret mod, at virksomheder kan patentere biologiske, naturlige processer, som for eksempel bruges til at avle planter.

Og torsdag slog parlamentet igen fast, at vi er imod de markedsforvridende patenter, da vi parlamentarikere vedtog en resolution, som opfordrer EU-Kommissionen til at beskytte danske – og europæiske – landmænd.

Problematisk

Diskussionen om patent er aktuel, fordi det europæiske patentkontor, European Patent Office, i flere år har tildelt patenter til produkter, som er skabt gennem biologiske processer.

Den praksis er stærkt problematisk for europæiske landmænd, fordi vi kan risikere, at multinationale virksomheder udnytter reglerne for patenter til at skabe monopollignende tilstande. Således vil det kun være kæmpe selskaber, som kan konkurrere med hinanden på grund af dyre og krævende plantepatenter.

Monopoler for de største underminerer de mindstes muligheder, og det er jeg lodret imod!

- Monopoler for de største underminerer de mindstes muligheder, og det er jeg lodret imod

Udover monopoler er faren ved disse patenter, at vi forhindrer innovation i sektoren. For eksempel kan det betyde, at mindre virksomheder får meget svært ved at fremavle nye varianter af afgrøder, fordi der er patenter på de naturlige processer.

Faktisk kan patenter på biologiske processer og planter i værste tilfælde true fødevaresikkerheden i Europa: Hvis det ikke er lovligt at udvikle nye afarter, kan planter blive mere sårbare over for plantesygdomme.

Skal stoppes

Derfor arbejder Venstre for, at individuelle planteavlere og mindre firmaer skal have fair vilkår. Muligheden for at få patent på biologiske processer skal stoppes – hurtigst muligt.

Nu har Europa-Parlamentet opfordret Kommissionen til at træde i karakter og sørge for, at disse urimelige patenter på planter og dyr ophører. Kommissionen er nødt til at sikre både danske og europæiske landmænd og planteavlere!

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også