bannerPos

Mit forslag til ny landbrugsstøtte står eller falder i denne uge

Asger Christensen ser frem mod fredag, hvor der i Europa-Parlamentet stemmes om ny landbrugsreform.

AF: DEBATINDLÆG

21-10-2020 10:36
Landmænd skal ikke straffes økonomisk for at gøre en indsats for miljøet, klimaet eller biodiversiteten, skriver Asger Christensen (S), mens arbejdet i EU med ny landbrugsreform nærmer sig sin afslutning.

Af Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre 

Kampen for en ny og mere fornuftig landbrugsstøtte nærmer sig sidste fase. Ugens store afstemning afslører, om mine forslag til en ny model for støtte overlever eller dør. Hele ugen er dedikeret til afstemningen i Europa-Parlamentet, og mit team og jeg knokler fortsat for at skaffe den nødvendige opbakning.

Konkret arbejder jeg for at ændre landbrugsstøtten fra en nettoareal- til en bruttoarealmodel.

Landmænd skal ikke straffes økonomisk for at gøre en indsats for miljøet, klimaet eller biodiversiteten. Desværre forhindrer den nuværende nettoarealmodel landmænd i at have natur som træer og buske - eller bare højt græs - på markerne. Modellen skal ændres, så landmænd i stedet belønnes for den indsats, de gør.

Netop det gør en bruttoarealmodel. I dag mister landmanden støtte, hvis græsset er bare lidt for langt. Endda selvom uslået græs kan være godt for biodiversiteten. Det er mine øjne helt absurd. Især når man samtidig råber højt om, at landmænd skal bidrage mere til den grønne omstilling.

Men før landbruget kan gøre en endnu større indsats, kræver det, at EU etablerer de rette rammer. Derfor ser jeg en bruttoarealmodel som det første skridt. Den nye model spiller desuden godt sammen med EU-Kommissionens biodiversitetsstrategi, som blev præsenteret i foråret.

Der er ingen tvivl om, at den fremtidige landbrugspolitik bør være både fornuftig, grøn og konkurrencedygtig. Mit fokus under forhandlingerne har hele tiden været, at EU hjælper landmænd med at nå de grønne ambitioner. Og nu er slutspurten så sat ind i forhandlingslokalet.

Støtten fra den liberale gruppe, som Venstre er en del af, skulle være i hus. Men jeg håber også på, at mine danske kollegaer bakker op om mine forslag, når vi skal stemme i næste uge.

Den danske fødevareminister Mogens Jensen har allerede tilkendegivet sin opbakning til mine forslag, så derfor regner jeg også med, at Socialdemokratiet følger trop. Og så håber jeg også, at de andre danske partier vil være med til at gøre noget godt for landmænd, klima, miljø og biodiversitet. For det er nu vi har chancen.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ny bugseret stubharve fra Pöttinger

De nye Terria-stubharver leveres i en fire og seks meters version og som tre- eller fire-bullet modeller. Arbejdsdybder fra 5 til 35 centimeter.

Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer

Tænketanken Frej lancerede i sidste måned sammen med L&F og Dansk Vegetarisk Forening en ny strategi, som skal løfte plantebaserede fødevarer op på siden af kød- og mejerisektoren herhjemme. Håbet fra Frej er, at politikerne griber udspillet i de kommende politiske forhandlinger om klimahandlingsplaner for landbruget.

Ny Pöttinger såmaskine med fronttank

De pneumatiske Aerosem-såmaskiner fra Pöttinger er netop blevet lanceret i fire og fem meters arbejdsbredder i en sammenklappelig version med fronttank.

Forberedelserne til god etablering af frøgræs begynder allerede nu

For at opnå en god etablering af udlægget i vårsæd skal der være er fokus på, at frøet placeres i den korrekte dybde på fast og fugtig bund. Det stiller krav til såbed og maskiner.

Etableringsplan for vårsæd i våd lerjord

Med risiko for endnu et vådt forår vil det allerede nu være en fordel at have tænkt eventuelle etableringsmetoder igennem, så man er klar til at give vårsæden de bedst mulige startbetingelser.

Spørgsmål fra LDM og utilfredse andelshavere er allerede behandlet

Arla-advokat fastslår, at »en række spørgsmål«, som LDM og utilfredse andelshavere stiller til selskabet i en begæring, allerede er blevet behandlet »grundigt og fyldestgørende«.

EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr

EU's landbrugskommissær vil begrænse transport af dyr, men det vil ikke gå ud over dansk landbrug, siger han. Den melding beroliger ikke Venstres Asger Christensen.

Er prisen for sojabønner for høj?

Forklaringen på to uger med voldsomt skuffende eksporttal for sojabønner skal vi formentlig finde i det simple faktum, at sojaprisen er gået næsten historisk op på det seneste, og at importører af soja – herunder især Kina – nu har trukket sig, fordi priserne ganske enkelt er for høje.

Efterspørgslen efter soja skuffer igen

Mandag kunne jeg rapportere om en skuffende eksport af sojabønner ud af USA. Den skuffende eksport af amerikanske sojabønner fortsætter ifølge nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1990 (39795 artikler)Prev1234567198819891990Next