MENS DEN DANSKE sommer viser sig fra sin sædvanlige side, og bygerne kommer og går, er der måske tid til et høst-pusterum rundt om på bedrifterne. Er det tilfældet, kunne man med fordel overveje, om ikke man skulle bakke op om foreningen med det lidt spøjse navn »Verdens Bedste Fødevarer«.

I APRIL I år nedlagde foreningen sit virke. For det var kun initiativtager Felix Bekkersgaard Starks mor, der roste stifterens frivillige indsats, forlød det den 1. april. Hvilket naturligvis var en aprilsnar. For der er pæn opbakning til foreningens arbejde, som går ud på at bygge bro, skabe netværk og fortælle om den store indsats, der bliver gjort for at lave danske fødevarer. Og det med endnu større hensyn til dyrevelfærd, arbejdsmiljø, klima-, natur- og miljø. Det sker ved faktabaseret dialog og viden, som skal engagere danskerne om en visionær og bæredygtig fødevareproduktion, lyder det fra foreningen.

VI ER ENIGE i både missionen og visionen. Og det er der mange andre, som også er. Derfor er en perlerække af danske virksomheder i og omkring fødevareklyngen medlemmer af »Verdens Bedste Fødevarer«. Og bestyrelsen bugner af kompetente folk med forstand på formidling, fødevareproduktion og rådgivning. Det er et stærkt set up.

MEN DET KAN blive endnu stærkere. Ikke mindst hvis flere danske primærproducenter og mindre fødevarevirksomheder melder sig under foreningens faner. Fanerne er hverken røde, blå eller gule. I stedet holder foreningen fanen højt for et samlet fødevareerhverv gennem dialog og viden. Det er et prisværdigt stykke arbejde. Nok gøres der som bekendt også i de mere »etablerede« landmandsforeninger en brav indsats for fødevareerhvervet. Men her er for alvor chancen for at få debatten og dialogen ud på bedrifterne og ud på de mange små og mellemstore fødevarevirksomheder. Der, hvor håndværk og viden omsættes i praksis.

MÅSKE ER DET derfor, foreningen i sin tid har valgt navnet »Verdens Bedste Fødevarer«, som vi har tilladt os at kalde et lidt »spøjst« navn til en forening. Men det rummer i bund og grund både en status og en vision for Danmarks fødevareproducenter. For hvis vi ikke allerede i dag producerer de bedste fødevarer i verden, så må det være målet, selvom et dynamisk erhverv som netop fødevareproduktion næppe nogensinde når i mål.

ER DER PLADS til forbedringer hos nogle af verdens bedste fødevareproducenter? Ja, bestemt. Det har der altid været. Ligesom der har været generationers stræben efter det ypperste i erhvervet. Udgangspunktet er som altid de danske landbrug og de tilknyttede virksomheder, som i en tid med voldsomt mediefokus og politisk bevågenhed står sig allerstærkest ved at være åbne, ærlige og gå i viden- og faktabaseret dialog med sine omgivelser. »Verdens Bedste Fødevarer« er et godt bud på en forening, som bidrager konstruktivt til netop den opgave.