En sjælden chance for danske landmænd

DAGENS LEDER ER, næsten da, coronafri zone. For mens verden er ved at gå i noget, der minder om selvsving over en virus, der på opmærksomhedsskalaen langt synes at overgå alt, hvad verden før har set, er vi i skrivende stund lykkeligvis sluppet uden dødsfald i Danmark. Lad os håbe, det forbliver sådan, og at det hele driver over. Alvorligt, det er det. Men forhåbentligt ikke i så voldsom grad, som det skrives og tales op til visse steder.

LYKKELIGVIS ER DER også masser af positive ting at beskæftige sig med. Og det gør vi i dagens avis, hvor landets største svineproducent, Martin Lund Madsen fra Vejen, kan fremvise et meget flot 2019-resultat. Tillykke med det, Martin. Det er ikke sikkert, alle i Danmark synes sådan en som dig skal have lov til at tjene millioner. Men vi synes ærligt talt, det er fantastisk flot. Mere af den slags, tak.

OG MERE AF samme skuffe er der nærmest historisk gode muligheder for kan komme til at ske for den nye generation af landmænd. Etableringsmulighederne og fremtidsudsigterne er nemlig gunstigere end før finanskrisen i 2008, lyder det også i dagens avis. Det kan godt være, man som ung ikke kan magte opgaven alene økonomisk. Men det er der råd for, hvis man kan se sig selv som ansat i en landbrugsvirksomhed, hvor man er partner i et selskab med andre investorer.

FREMTIDEN VIL, LYDER det i spalterne, godt nok være præget af et krav om stor omskiftelighed i produktionen, fordi forbrugerønskerne ændrer sig stadig hastigere. Men den slags udfordringer har landmænd værktøjer til at tackle i deres DNA. Det viser historien. Man skal imidlertid i mange tilfælde være indstillet på, at en enkelt landmand skal erstatte 10-15 af de landmænd, der er på vej ud af erhvervet.

MEN DET ER altså nu, der skal handles, pointerer erfarne rådgivere. Både som sælger og som køber. For tiden er »rigtig« på mange afgørende parametre lige nu. Og lad os dog glæde os over, at den situation er opstået. Hvem havde troet det for blot 12 måneder siden. Næppe mange.

DE NOGET LYSERE udsigter viser naturligvis også, at verden er uforudsigelig som sjældent før. Men som vi også har kunnet berette i ugens løb, så peger rigtigt mange pile på, at dansk landbrug går en fornuftig tid i møde, blandt andet på grund af klimaforandringer, som eksperter vurderer, vil ramme Danmark relativt skånsomt i forhold til for eksempel Sydeuropa. Nok er der faresignaler i den store verden. Men vi lever også i en mulighedernes tid, hvor der er mulighed for at gribe en chance af de sjældne.

 

 

GRIB CHANCEN

Vi lever også i en mulighedernes tid, hvor der er mulighed for at gribe en chance af de sjældne

 

Lad os dog glæde os over, at den situation er opstået

 

 

 

 

Læs også