bannerPos

Arlas mælkepris holder kadencen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
24-05-2019 07:36
Der bliver ikke ændret på Arlas acontopris for hverken konventionel eller økologisk mælk den 1. juni. Det oplyser den danske mejerigigant.

Arla har meddelt sine andelshavere, at der ikke bliver justeret på den nuværende mælkepris, når vi går ud af maj måned.

Dermed er Arlas acontopris for konventionel mælk af bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, 249,8 øre pr. kilo.

Arlas acontopris for økologisk mælk bliver der heller ikke lavet om på fra 1. juni. Dermed er Arlas acontopris for økologisk mælk af bedste kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data til Arlagården Plus, 325,4 øre pr. kilo.

Samme niveau som 2018

Samlet set ligger de europæiske mælkemængder på samme niveau som sidste år, hvilket afspejles i priserne, der ligger på stort set samme niveau som for et år siden. Der er dog stadig forskelle på tværs af kontinentet, med stærk vækst i Storbritannien, Danmark og Irland som kontrast til faldende produktion i Frankrig, Holland og Tyskland.

Globalt set er mælkeproduktionen aftaget i forhold til sidste år, og store eksportlande udviser enten flad produktion fra år til år (USA og New Zealand) eller fald i forhold til sidste år (Australien og Argentina).

Smørpriserne svækkes fortsat i Europa, men med stærk global efterspørgsel og prissætning, samtidig med at New Zealand er på vej ind i sin laveste produktionsperiode, begynder vi at kunne se stigende eksport, idet de europæiske priser, der nu ligger næsten 1.000 euro pr. ton lavere end New Zealand, er meget attraktive. Dette burde påvirke priserne i Europa, men de handlende synes at være plaget af usikkerhed, og eftersom de har fulde lagre, køber de kun ind til at dække det umiddelbare behov.

Stabile SMP- og WMP-markeder

SMP-markedet er fortsat stabilt med stærk efterspørgsel fra Asien og lavere produktion i Europa og USA, som understøtter prisen på protein. Dette kompenserer naturligvis for den lavere omsætning fra fedt, omend andre produkter begynder at udvise bedre værdi end Smør-/SMP-kombinationen.

WMP-markedet har stabiliseret sig en smule på det seneste, men efterspørgslen er stadig god, og priserne er stadig attraktive for producenterne på grund af de lavere fedtpriser i forbindelse med SMP.

På det europæiske ostemarked var der øget aktivitet efter påsken, hvor de handlende begyndte at genopfylde lagrene. Som følge heraf er priserne, omend forsigtigt, begyndt at bevæge sig i positiv retning. Efterspørgslen efter mozzarella er stadig stærk, selvom priserne er begyndt at reagere fuldt ud på de seneste prisbevægelser for gul ost (E&G), men er nu over euro 3.100/t-grænsen.

Adfærden på de økologiske markeder styres af lokale dynamikker. Mens markederne samlet set er stabile, sætter et øget udbud pres på det tyske marked, mens en reduceret efterspørgsel gør det samme i Sverige. Markedet i UK har stabiliseret sig, mens det danske marked er forblevet uændret.

Blandede økonomiske resultater

Generelt set har de økonomiske resultater været blandede, påvirket af tegn på en global afmatning, og politiske faktorer har været den primære årsag til den senere tids valutabevægelser. Den tiltagende spænding i handelsforholdet mellem USA og Kina har medført en stigning i USD, fordi investorer overgår til aktiver med lavere risiko, såsom amerikanske dollars.

Samtidig overskygger den fortsatte usikkerhed i forhold til Brexit alle andre overvejelser i forhold til britiske pund, og sammenbruddet i forhandlingerne mellem partierne og den næsten sikre fratræden af premierminister May medvirker et fald i pundet.

Stærkere økonomiske tal end forventet fra Tyskland styrkede euroen generelt, men denne fremgang modarbejdes af stadigt flere tegn på, at den italienske koalitionsregering kan gå i opløsning som resultat af et forsøg på at overtræde EU’s regler om underbudgettering.

I Sverige har kronen udvist et dramatisk fald de seneste uger efter en beslutning fra Riksbank om at udskyde en rentestigning og fastholde den kvantitative lempelse. Dette sendte den svenske krone ned på det laveste punkt i 17 år i forhold til euroen og andre valutaer.

hka

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next