bannerPos

Arlas mælkepris holder kadencen

Henning K. Andersen

24-05-2019 07:36
Der bliver ikke ændret på Arlas acontopris for hverken konventionel eller økologisk mælk den 1. juni. Det oplyser den danske mejerigigant.

Arla har meddelt sine andelshavere, at der ikke bliver justeret på den nuværende mælkepris, når vi går ud af maj måned.

Dermed er Arlas acontopris for konventionel mælk af bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, 249,8 øre pr. kilo.

Arlas acontopris for økologisk mælk bliver der heller ikke lavet om på fra 1. juni. Dermed er Arlas acontopris for økologisk mælk af bedste kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data til Arlagården Plus, 325,4 øre pr. kilo.

Samme niveau som 2018

Samlet set ligger de europæiske mælkemængder på samme niveau som sidste år, hvilket afspejles i priserne, der ligger på stort set samme niveau som for et år siden. Der er dog stadig forskelle på tværs af kontinentet, med stærk vækst i Storbritannien, Danmark og Irland som kontrast til faldende produktion i Frankrig, Holland og Tyskland.

Globalt set er mælkeproduktionen aftaget i forhold til sidste år, og store eksportlande udviser enten flad produktion fra år til år (USA og New Zealand) eller fald i forhold til sidste år (Australien og Argentina).

Smørpriserne svækkes fortsat i Europa, men med stærk global efterspørgsel og prissætning, samtidig med at New Zealand er på vej ind i sin laveste produktionsperiode, begynder vi at kunne se stigende eksport, idet de europæiske priser, der nu ligger næsten 1.000 euro pr. ton lavere end New Zealand, er meget attraktive. Dette burde påvirke priserne i Europa, men de handlende synes at være plaget af usikkerhed, og eftersom de har fulde lagre, køber de kun ind til at dække det umiddelbare behov.

Stabile SMP- og WMP-markeder

SMP-markedet er fortsat stabilt med stærk efterspørgsel fra Asien og lavere produktion i Europa og USA, som understøtter prisen på protein. Dette kompenserer naturligvis for den lavere omsætning fra fedt, omend andre produkter begynder at udvise bedre værdi end Smør-/SMP-kombinationen.

WMP-markedet har stabiliseret sig en smule på det seneste, men efterspørgslen er stadig god, og priserne er stadig attraktive for producenterne på grund af de lavere fedtpriser i forbindelse med SMP.

På det europæiske ostemarked var der øget aktivitet efter påsken, hvor de handlende begyndte at genopfylde lagrene. Som følge heraf er priserne, omend forsigtigt, begyndt at bevæge sig i positiv retning. Efterspørgslen efter mozzarella er stadig stærk, selvom priserne er begyndt at reagere fuldt ud på de seneste prisbevægelser for gul ost (E&G), men er nu over euro 3.100/t-grænsen.

Adfærden på de økologiske markeder styres af lokale dynamikker. Mens markederne samlet set er stabile, sætter et øget udbud pres på det tyske marked, mens en reduceret efterspørgsel gør det samme i Sverige. Markedet i UK har stabiliseret sig, mens det danske marked er forblevet uændret.

Blandede økonomiske resultater

Generelt set har de økonomiske resultater været blandede, påvirket af tegn på en global afmatning, og politiske faktorer har været den primære årsag til den senere tids valutabevægelser. Den tiltagende spænding i handelsforholdet mellem USA og Kina har medført en stigning i USD, fordi investorer overgår til aktiver med lavere risiko, såsom amerikanske dollars.

Samtidig overskygger den fortsatte usikkerhed i forhold til Brexit alle andre overvejelser i forhold til britiske pund, og sammenbruddet i forhandlingerne mellem partierne og den næsten sikre fratræden af premierminister May medvirker et fald i pundet.

Stærkere økonomiske tal end forventet fra Tyskland styrkede euroen generelt, men denne fremgang modarbejdes af stadigt flere tegn på, at den italienske koalitionsregering kan gå i opløsning som resultat af et forsøg på at overtræde EU’s regler om underbudgettering.

I Sverige har kronen udvist et dramatisk fald de seneste uger efter en beslutning fra Riksbank om at udskyde en rentestigning og fastholde den kvantitative lempelse. Dette sendte den svenske krone ned på det laveste punkt i 17 år i forhold til euroen og andre valutaer.

hka

Bestiller fabriksny Hoegild vertikalblander for anden gang

Sønderjysk bedrift med 400 årskøer investerer i en fabriksny Hoegild vertikalblander på 32 kubikmeter. Den erstatter en fire år gammel blander, der er helt magen til og har blandet 25 tons fuldfoder om dagen.

Genopbygget fuldfoderblander kører fint efter fem år

En genopbygget Hoegild Edition vertikalblander holder lige så godt som en fabriksny, viser fem års erfaring hos vestjysk mælkeproducent med 300 årskøer.

Angreb af meldrøjer i forskellige rugsorter

I et forsøg med kunstig smitte af meldrøjer i rug var der i år færrest angreb i de afprøvede KWS-sorter.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.
Side 1 af 1607 (32132 artikler)Prev1234567160516061607Next