bannerPos

Den nordlige del af Jylland løber en stor risiko ved at så majs inden 1. maj

Der stod næsten Velas bag på alle regnjakkerne, da virksomhedens planteavlskonsulenter havde sat hinanden stævne i sidste uge til majs-nørde-formiddag i demonstrationsparcellerne ved Viborg. Her blev der delt erfaringer om en noget anderledes majsstart i år. (Fotos: Tenna Bang)

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
15-07-2020 11:01
Konklusionen på første halvdel af majssæson 2020 må være, at den nordlige del af landet mange steder løber en stor risiko ved at så majs i april. Det var meldingen, da en gruppe Velas-konsulenter så på majs og delte erfaringer fra hele landet i sidste uge ved Viborg.

I år har været et underligt majs-år, lød vurderingen fra en flok planteavlskonsulenter fra Velas, da de havde sat hinanden stævne på deres demonstrationsmarker ved Viborg, sammen med de gødning- og forædlingsfirmaer, som er med i sorts- og gødningsdemonstrationer.

For selvom majsplanterns vækst næsten eksploderede efter først et skud regn og senere varme, så lider flere marker stadig efter en lidt hård start flere steder.

- Marken her er sået den 5. maj. Den står næsten for godt i forhold til, hvad vi ser andre steder. Her har været en kanon fremspiring, lød det i marken med sortsforsøg.

Udfordringer med fremspiringen

Der har i år været længere mellem de landmænd, som har brugt ordene »kanon fremspiring«, tværtimod har både planteavlskonsulenterne og forædlingsfirmaerne været ude hos flere landmænd, som har oplevet udfordringer med fremspiringen, end normalt.

- Det er lokalt, om det har været det ene eller det andet, eller en kombination af flere ting, som har givet udslaget. Men generelt blev majsen i år, sået i meget tør jord, trods en våd vinter, lød det.

Ikke alene gav det flere steder lidt bøvl i selve etableringen, majsfrøene kom flere steder også til at ligge forholdsvis lang tid i jorden.

- I et år med mangel på jordfugtighed er det meget vigtigt at passe på det vand, der er i pløjelaget, og det var der nogle der ikke gjorde, forklarede en af konsulenterne.

Kulde og regn ved start

Dem der satte såmaskinen tidligt i jorden har også haft flere udfordringer med fugle, svampe og smælderlarve.

- Fugleproblemerne ser vi altså, især ved dem der sår tidligt, fordi fuglene på det tidspunkt ikke har andet at æde, lød det.

Og da majsplanterne endelig kom op, blev de mødt med et ordentligt skud regn og en faldende middeltemperatur, samt lokal nattefrost langt ind i maj.

- De frø, der spirede omkring 1 maj, fik et ordentlig gok i nøden. Da vi nåede hen til den 10. maj, oplevede vi et fald i middeltemperaturen. De fik kulde og regn på et uheldigt tidspunkt, og det kan man tydeligt se.

Der var også mange, som egentlig oplevede en pæn fremspiring, men hvor vejret i starten af sæsonen satte planterne noget tilbage.

Vent til maj med at så

Flere af dem, der først såede hen i maj har derimod oplevet langt mere optimale forhold med regn og varme på det helt rette tidspunkt.

- Konklusionen på det her, og det vi kan lære til næste år, må være, at man løber en stor risiko ved at så i april i den nordlige del af landet. Det kan sagtens være, at der så bliver lovet regn de første dage af maj, men så hellere vente, det vil stadig bedre kunne betale sig, fordi alternativet er dårligere, lød det.

Planteavlskonsulenterne slog fast, at hvis man sår majs i april, og aldrig har oplevet problemer ved det, skal man selvfølgelig bare blive ved.

- Der er ingen tvivl om, at vi rådgivere måske har en endnu større opgave i at rådgive om, hvornår jordtemperaturen er stigende, og de ikke lover regn en uge frem.

Enkelte konsulenter nikkede også genkendende til at tidlig såning, pløjefri dyrkning og kulde i år mange steder har været en dårlig kombination.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.

Kritik af landboformand for kommunalt BNBO-frieri

- Det er direkte usmageligt at sætte landmænd under pres for at indgå såkaldt frivillige BNBO-ordninger helt uvidende om, hvad alle andre modtager, lyder kritik fra grundvandsforening.

Frankrig vil tillade roebejdsning med neonikotinoider

Den franske landbrugsminister har torsdag overraskende gen-godkendt neonikotinoider for op til tre år for at hjælpe de hårdt virusgulsot-skadede franske sukkerroemarker.

Vækstregulering anbefales kun i kraftigt udviklede vinterrapsmarker

Der er sjældent behov for svampebekæmpelse om efteråret. Caryx og Juventus foretrækkes, da de ikke tæller i triazol-regnskabet.

Kartoflers lagersygdomme begynder i marken

Korrekt opbevaring af kartofler efter optagning kræver omhyggelighed. En traditionel kartoffelkule er en mulighed, men omkostningerne ved en kule kan ofte være højere end ved at bygge og drive et lager, lyder det fra Grimme Skandinavien.

Efterlyser politisk fokus på slagtesvineproducenters vilkår

Flere slagtesvin i Danmark kan skabe vækst og arbejdspladser, lød det i går fra svineproducent Mads Niær Kristensen, Grauballegård nær Silkeborg, da de to fødevareordførere for henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet, Erling Bonnesen og Anders Kronborg, lagde vejen forbi.

Svinebestanden er steget betydeligt i Danmark

De forbedrede priser på svinekød er formentlig medvirkende til, at svinebestanden i det sidste år er steget med næsten fem procent.

Pulje til slagtesvinestalde er oversøgt

Rådgiver kritiserer støtteordning til nye slagtesvinestalde, som er blevet overansøgt med 40 millioner kroner alene af rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik I/S.
Side 1 af 1891 (37813 artikler)Prev1234567188918901891Next