Foderfedt og -olie:: Markedet forudser faldende priser i 2025

Future markedet reagerer på meldinger om, at El Niño er på tilbagetog syd for Ækvator, ved at lade priserne på vegetabilske olier give efter. Og udviklingen er kun lige begyndt, lyder det fra AgroMarkets.

- Markedet forudser lavere priser i 2025 på foderfedt og -olie, lyder det fra AgroMarkets.

For, hvor der før har været pres på priserne på vegetabilske olier og fedtstoffer samt svinefedt gennem en periode, så tyder meget på, at dette pres vil aftage, når vi kommer ind i 2025.

Det oplyser AgroMarkets, som selv har taget konsekvenserne af disse udsigter ved kun af dække sig af i 2024, da der ikke er meget, der peger på, at »vi skal gå videre frem«.

Faldende futures

- Hvor prisen i dag på børsen ligger omkring 4.050 for palmeolie, så ligger futureprisen i dag på 3.870, når vi ser frem til januar 2025. Det er et fald på 4 til 5 procent, og dermed brydes udviklingen med den tendens, vi har set siden udmeldingerne omkring super-El Niño’en kom frem, lyder det fra AgroMarkets.

Men super-El Niño’en er nu også på tilbagetog på den sydlige halvkugle, og derfor forventer analysehuset også, at priserne dermed er på vej tilbage til en normalisering.

- Det er dog ikke sådan, at blot fordi super-El Niño’en slutter på den sydlige halvkugle, så kan vi mærke det på den nordlige. Når først Stillehavet er varmet op, tager det tid for det at køle igen, og udviklingen er ligeledes forsinket i forhold til os på den nordlige halvkugle, skriver chefanalytiker John Jensen fra AgroMarkets.

Læs også