Stærkt stigende priser på verdens råvarebørser

Over hele verden stiger priserne for landbrugsprodukter på råvaremarkederne. Gennemsnitsprisen på landbrugsvarer er nu den højeste i syv år, skriver Finans.

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, har offentliggjort data for prisudviklingen på de mest handlede landbrugsvarer på de internationale råvarebørser. Det fremgår, at priserne i april er fortsat i vejret og nu er steget 11 måneder i træk. Det gennemsnitlige prisniveau er dermed det højeste siden maj 2014.

Det skriver Finans.

Den seneste måned har der været tale om markante prisstigninger for stort set alle kategorier af fødevarer – korn, vegetabilske olier, sukker, mejerivarer og kød.

Ifølge FAO’s opgørelser nåede gennemsnitsprisen på vegetabilske olier i april op på det højeste niveau siden foråret 2011. Dermed er prisen på vegetabilsk olie steget 108 pct. på råvarebørserne siden maj 2020. Tilmed er prisstigningerne på blandt andet rapsfrø, der anvendes til produktion af vegetabilsk olie, fortsat med at stige lodret de seneste uger. På råvarebørserne er rapspriserne nu brudt igennem de gamle pristoppe fra både 2008, 2011 og 2012.

De voldsomme prisstigninger drives af stigende efterspørgsel fra lande som Kina samt øget brug af vegetabilsk olie til produktion af biodiesel i en række lande, skriver Finans.

Læs også