Kina-opkøb af australsk maltbyg kan presse europæiske priser

Kina har genåbnet sin kornhandel med Australien og er nu også begyndt at opkøbe maltbyg. - Såfremt kineserne udvider deres køb af maltbyg i Australien, kan det få tillæggene i Europa til at falde, frygter analytiker.

Kina har genoptaget sin handel med Australien. Og det gælder også for maltbyg, som kineserne, ifølge AgroMarkets, importerer i stor stil.

- Hvis det fortsætter, kan det ramme vores priser på byg her i Europa, lyder vurderingen fra John Jensen, der er chefanalytiker i AgroMarkets.

Han fortæller, at analysehuset har hørt rygterne svirre i længere tid, men at det nu er bekræftet:

- Kineserne er begyndt at købe byg, hvilket hovedsageligt vil sige maltbyg, i Australien igen.

Den nyeste opgørelse viser ifølge AgroMarkets, at selvom det er en mindre mængde, som kineserne har købt, så er de i gang igen. Og det er første gang, siden Kina valgte at blokere for alt køb af korn fra Australien for nogle år siden på grund af en politisk twist. Sidste år åbnede Kina igen op for køb af hvede i Australien, og derfor var det ventet, at de også vil udvide samhandelen til maltbyg, hvilket så nu er sket.

Men beslutningen fra kinesisk side kan altså få stor indflydelse på os i Europa, vurderer John Jensen.

- Det var nemlig kinesernes beslutning om at lukke for køb af maltbyg i Australien, der for et par år siden gav startskuddet til de gode priser, vi har set på maltbyg siden, når man måler i forhold til almindelig foderbyg, forklarer chefanalytikeren, der fortsætter:

- Vores frygt kan godt være, at såfremt kineserne vælger at udvide deres køb af maltbyg i Australien igen, så vil det få tillæggene i Europa til at falde på maltbyg. Det er store mængder, som kineserne køber, så derfor vil de skubbe til balancen i EU.

Læs også