Rumænske landmænd prostesterer nær den ukrainske grænse

Hundredvis af rumænske landmænd og lastbilchauffører protesterede i nærheden af ​​grænseovergange til Ukraine og nær store byer over hele landet i mandags midt i igangværende forhandlinger med regeringen om højere omkostninger. Det skriver Reuters.

Demonstrationerne er mod de høje omkostninger til diesel, dyre forsikringspriser, EU's foranstaltninger til at beskytte miljøet og presset på hjemmemarkedet fra importerede ukrainske landbrugsvarer.

Konvojer af traktorer og lastbiler begyndte at samle sig for seks dage siden på de nationale veje, for det meste nær store byer i EU og NATO, hvilket bremsede eller blokerede trafikken.

Demonstranternes krav omfatter en udsætning for tilbagebetaling af lån, hurtigere betaling af tilskud og separate linjer ved grænseovergange og Sortehavshavnen Constanta for EU-lastbiler og lastbiler fra lande uden for blokken, herunder Ukraine.

Mandag aftalte repræsentanter for de største landbrugsforeninger og landbrugsminister Florin Barbu specifikke frister for en række krav, og foreningerne sagde, at de vil anbefale, at demonstranter går hjem.

Lastbilchauffører har flere forhandlinger planlagt senere på ugen.

Kornimport

Tidligere mandag tog lastbiler og traktorer stilling på veje, der førte til kontrolposterne Siret og Vicovu de Sus på grænsen til Ukraine, hvilket bremsede transit, men det rumænske grænsepoliti sagde, at toldformaliteterne stadig var ved at blive afsluttet.

Havnemyndigheden i Constanta fortalte Reuters, at protesterne ikke havde forstyrret driften. Den største forsamling af protesterende vognmænd var i udkanten af ​​hovedstaden Bukarest.

Ukraine er en af ​​verdens største korneksportører, og Constanta er blevet Kyivs største alternative eksportrute siden Ruslands invasion i februar 2022, hvor korn ankom til havnen med vej, jernbane og pram over Donau.

Ungarns landbrugsminister sagde mandag, at de østlige EU-stater Bulgarien, Polen, Ungarn, Rumænien og Slovakiet havde sendt et brev til Europa-Kommissionen, hvori de anmodede EU om at indføre importafgifter på Ukraines korn med henvisning til unfair konkurrence.

Sådanne pligter blev ophævet for Ukraine, efter Ruslands invasion blokerede dets havne, hvilket forstyrrede transporten af ​​korn til de globale markeder.

Læs også