Landbrug lider voldsomt af klimaforandringer

Rumænien, EU's største landbrugsland, er hårdt ramt af klimaforandringer, der har givet erhvervet et milliardtab i år.

Få steder i EU betyder landbruget så meget, som det gør i Rumænien, hvor 23 procent af hele arbejdsstyrken er tilknyttet erhvervet. Men klimaforandringer har skabt noget, der minder om kaos i rumænsk landbrug.

Det skriver Bloomberg.com. Ifølge mediet har det voldsomme regnvejr, der ramte Østeuropa i august, efter flere tørkeperioder i sommerens løb været medvirkende til, at rumænsk landbrug kigger ind i et samlet underskud på 2 milliarder euro for 2024.

Det voldsomme vejr i Rumænien får betydning for den samlede landbrugsproduktion i de 27 EU-lande. Forventningen er, at den samlede kornproduktion for i år vil falde med 7 procent i sammenligning med gennemsnittet i de seneste fem år. Udover klimakonsekvenserne i Rumænien spiller lange perioder med regn i Frankrig og Tyskland også ind her.

For flere landmænd i Rumænien er det fjerde år i træk, at klimaforandringer påvirker deres udbytter. Og det har nu fået den rumænske regering til at finde gamle kommunistiske infrastrukturprojekter frem fra skufferne, for bedre at kunne afvande, men også sikre vandforsyninger til markerne.

Planerne blev ellers lagt i muleposen efter Cheauchescu-regimets fald i 1990, men opbygning af vanddamme vil kunne rette op på den usikre vandingssituation, er håbet i rumænsk landbrug.

Læs også