Ledigheden rokker sig ikke ud af stedet

De nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden var uændret i december (den faldt med 100 fuldtidspersoner). I december måned var der 104.300 fuldtidsledige personer, svarende til 3,7 procent af arbejdsstyrken.

- Dermed har ledigheden nærmest ikke rokket sig ud af stedet siden sommeren 2018. Men uændret ledighed er ikke det samme, som at ledighedskøen står stille. Tværtimod. Mere end 300.000 personer er en tur forbi jobcenteret i løbet et år, fordi de i en kortere eller længere periode er mellem job. Husk også på, at der er kommet knap 30.000 flere personer i job over det seneste års tid, skriver Nykredit i en kommentar, og fortsætter:

- Når beskæftigelsen stiger, mens ledigheden er uændret, hænger det dels sammen med, at folk i disse år tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage, fx på efterløn eller pension, og dels at vi stadig formår at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Det viser, hvor afgørende tidligere tiders reformer og muligheden for at kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft er for dansk økonomi i disse år.

- Vi tror, at der bliver vækst nok i dansk økonomi til at trække yderligere stigning i beskæftigelsen, når vi ser på de næste par år. Virksomhederne slår stadig mange ledige stillinger op og det vidner om, at der er stadig er produktionsordrer i bøgerne.

Læs også