Sorteperspil på oksemarkedet

På det europæiske marked for okse- og kalvekød savnes der lige nu impulser, der kan trække markedet ud af den nuværende situation, der i mest af alt minder om et spil sorteper, hvor ingen vil brænde inde med varer. Det betyder, at alle tidshorisonter er meget korte, og det sætter markedet under pres, skriver Danish Crown i en markedskommentar.

- Alle lægger pres på priserne lige nu. Kunderne i Sydeuropa tager meget lidt ind, og dem, der vil tage mere, gør det til ekstremt lave priser. Samtidig har vi konkurrenter, som sælger deres mængder til de priser, de kan finde og lader regningen gå til deres leverandører. Så hele markedet er presset lige nu, og fællesnævneren for det hele er et lavt forbrug, siger Henning Sønnichsen, der er salgsdirektør i Danish Crown Beef.

Marked lukker sammen

I Sverige, hvor Danish Crown Beef traditionelt har et stærkt marked, er der også udfordringer med at få den sædvanlige mængde varer igennem. Her lukker markedet sig sammen.

- De fleste kunder i Sverige indskrænker sortimentet, fordi der mangler forbrug. Mange af grossisterne mangler deres sædvanlige salg, og det går især udover det importerede kød, som bliver valgt fra. Grænsebutikkerne, hvor vi normalt kan sælge store mængder, er lukkede, så her mangler der også et løft i forbruget, som kan løfte importen, siger Henning Sønnichsen.

I Tyskland er priserne til landmændene syd for grænsen nu blevet så lave, at flere vælger at holde dyrene hjemme. På det danske marked er det fortsat et godt samarbejde med detailhandlen, der hjælper på vej, men der er fortsat meget billigt udenlandsk kød til rådighed.

- Vi har egentlig godt gang i det danske salg, men det er også store mængder til rådighed – både i vores eget system, hvor vi producerer meget lige for tiden, og blandt vores udenlandske konkurrenter som fortsat prøver til med især ryg-produkter til meget lave priser, så lige nu handler det meget om at forsvare vores hjemmemarked, og det lykkes heldigvis ganske fornuftigt indtil videre, siger Henning Sønnichsen.  

I denne uge er okse- og kalvekødsnoteringerne uændrede i forhold til sidste uge.    

hka
 

Læs også