Længe ventet sprøjte er landet i Danmark

Berthouds Vantage trailersprøjter, der afløser den velkendte Tenor trailersprøjte, leveres i fire modeller.

Berthoud kan nu tilbyde de danske landmænd Vantage trailersprøjter, som fås i fire modeller med beholderkapaciteter fra 2.800 liter til 7.100 liter og med stålbomme fra 24-36 meter og aluminiumsbomme fra 36-44 meter.

Vantage trailersprøjter afløser den velkendte Tenor sprøjte og bemærker sig ved nye elektroniske funktioner. Målet har været at optimere afsætning på planterne og samtidig imødekomme nye miljømæssige krav og begrænsninger med henblik på at reducere mængden af plantebeskyttelsesmidler.

Berthouds svar på det er udstyret Spraytronic, som er pulserende dyser. Udstyret er yderst nyttigt i forhold til afsætning på planterne, fordi det kan indstilles til at fastholde en ønsket dråbestørrelse.

Det gøres ved at programmere et konstant arbejdstryk samt en konstant mængde liter pr. hektar. Ved variable kørehastigheder fra 5-16 kilometer i timen vil disse parametre blive vedligeholdt. Ved lave kørehastigheder pulseres langsomt og ved stigende kørehastighed pulseres hurtigere. Traktorføreren kan altså programmere en dråbestørrelse velegnet til afgrøde, vindforhold og kørehastighed.

Ensartede dråber

Sprøjtekvaliteten ved sprøjtearbejde udgør ofte det største problem på grund af den uensartede dråbestørrelse, der sker ved ændring i kørehastigheden, men Spraytronic fastholder en ensartet dråbestørrelse.

Berthoud har derfor heller ikke haft overvejelser om at udvikle et system med automatisk skift af dyser, da det ikke vil løse problemet med variation i dråbestørrelse. De pulserende dyser opfylder derimod kravet om ensartede dråbestørrelser. Desuden vil ét sæt dyser i de fleste tilfælde kunne dække alle behov.

Spraytronic fungerer ved, at der på hver dyseholder er monteret en magnetventil, som kan åbne og lukke for dysen i et pulserende flow. Sidegevinsten ved det er, at det dermed også er muligt at levere sektionsafblænding på enkelt-dyse-niveau.

En anden sidegevinst er, at når dyserne åbnes og lukkes elektrisk, kan der arbejdes med kontinuerligt trykomløb på dyserøret. Det betyder rene dyserør, hurtig priming efter skylning og omgående korrekt tryk på dyserne, når de åbnes. Trykstyringen sker ved tryksensor og ikke ved flowmåler.

Færre terminaler

Desuden har de elektroniske udviklinger gjort det nemmere at være traktorfører. Med Isobus er der brug for færre terminaler i traktorens førerkabine, fordi samtlige Vantage-funktioner kan betjenes fra landmandens egen 11783 kompatible Isobus-terminal.

Som standard leveres Vantage med et trådløst joystick, der bruges til at overstyre de ellers automatiske el-hydraulisk funktioner og bomhøjdereguleringssystemet. Joysticket virker i en radius af 20 meter fra maskinen og er særdeles nyttigt ved service på dyser.

Vantages eksteriør adskiller sig fra den tidligere Tenor trailersprøjte ved, at alle blålakerede dele leveres i en mørkegrå nuance. Derfor kalder Berthoud sin Vantage for model »Dark«.

Læs også

Samsåning sparer tid
Opfordring fra politiet efter svindelsager: Pas nu på
9,3 meter skårlægger fra Kuhn
Traktorsalget er status quo
Ny Scantruck-forhandler på Grønland udvider
Nyt dækforsøg skal kortlægge effekten af VF-dæk