Maskinforretning favner bredt: Direkte såmaskine og dyrefoder

Hos Axel Knudsen Maskinforretning i Kauslunde er landbrugsmaskiner fortsat i fokus samtidig med, at tilbuddene til hobby- og fritidslandmændene i dag fylder meget i udstillingshallen og butikken.

På værkstedet er montør Henrik Lægsgaard sammen med seks øvrige medarbejdere beskæftiget med service og reparation af både landbrugsmaskiner og have/park-maskiner. På værkstedet er montør Henrik Lægsgaard sammen med seks øvrige medarbejdere beskæftiget med service og reparation af både landbrugsmaskiner og have/park-maskiner.

Lige siden Axel Knudsen i 1963, som nyudlært smed med VVS-eksamen, købte smedjen i landsbyen Kauslunde lige øst for Middelfart, har salg og reparation af landbrugsmaskiner været et vigtigt omdrejningspunkt, alt imens familievirksomheden voksede sig større og større til de nuværende 2.500 kvadratmeter under tag.

Første store vokseværk skete i 1970, da Massey Ferguson-traktorerne kom til, efter Fredericia Motorkompagni lukkede deres afdeling og dermed forhandlingen på den modsatte side af »hovedgaden« i Kauslunde. Lige siden har MF-produkterne været en fast bestanddel af aktiviteterne i Axel Knudsen Maskinforretning ApS, om end den vestfynske virksomhed i dag er MF-underforhandler for Heden Maskinforretning.

I 1988 blev maskinforretningen tillige medlem af Maskinhandler-Indkøbsringen (MI), og ikke mindst har Kuhn-produkterne sammen med MF-traktorerne sat et rødt aftryk i hele det vestfynske salgsområde gennem årene.

Voksende have/park

Siden 2003 har anden generation, sønnen Per Knudsen, der i 1989 kom hjem som udlært landbrugsmaskinmekaniker, stået i spidsen for maskinforretningen, sammen med hustruen Anna-Birthe, som tager sig af administrationen. Indtil sin død for otte år siden, hjalp faderen fortsat til i virksomheden.

- Foruden MI-produkterne har vi i dag også på landbrugssiden forhandlingen af de finske Multiva direkte såmaskiner samt stubbehandlingsredskaber og såbedsharver, fortæller den 55-årige vestfynske maskinhandler. Endvidere har vi også stor succes med salget af Bema-koste til både traktorer og minilæssere.

Imidlertid fremhæver han også den store og stadig voksende have/park-afdeling, hvor ikke mindst de store produktprogrammer fra Stihl og Husqvarna fylder godt i den store butik.

- Vi har rigtig mange anlægsgartnere, kommuner og kirkegårde som kunder. Her er service meget vigtigt, og her har vi jo en lang erfaring fra landbrugssiden, ligesom vi også har vagtordning, hvis en maskine stopper uden for normal arbejdstid. Måske hvis det trods alt skulle blive vinter, lyder det fra Per Knudsen, mens han på værkstedet viser en af de tre store Fransgaard sneslynger, som netop er solgt til en fynsk kommune.

Hobby-kunder

Fra det efterhånden bynære område tæt ved Middelfart og ved den nye motorvejsafkørsel, som benyttes af omkring 15.000 hver dag, drejer både mange private og hobbylandmænd ind hos Axel Knudsen Maskinforretning.

Foruden butiksvarerne som værktøj, beklædning eller måske en robotplæneklipper så har maskinforretningen et omfattende salg af dyrefoder og -artikler.

- Det begyndte, da daværende FAF lukkede Middelfart-afdelingen, og i dag har vi et tæt samarbejde med Hornsyld Købmandsgaard, som leverer alle former for foder til både høns, kreaturer, kaniner og heste.

11 ansatte

Netop på grund af denne kundegruppe har butikken dagligt åbent til klokken 17 og hver lørdag fra klokken 9 til 12. Tillige har forretningen en webshop, som er blevet en stor succes med salg langt ud over de vestfynske grænser og Trekantområdet.

Foruden Anna-Birthe og Per Knudsen passer to medarbejdere butikken og reservedelslageret, mens syv medarbejdere er beskæftiget på det 800 kvadratmeter store værksted.

Foruden klargøring og reparation af traktorer, landbrugsmaskiner og have/park-redskaber, er sprøjteeftersyn en stor aktivitet. Således blev 50 marksprøjter sidste år synet på værkstedet.

Axel Knudsen Maskinforretning ApS

● Grundlagt i 1963 af Axel Knudsen, der som udlært smed og med VVS-eksamen købte landsbysmedjen i Kauslunde

● Byggede i 1970 nyt værksted, som i 1978 blev udvidet til 800 kvadratmeter. Ny hal opført i 1983. Axel Knudsen Maskinforretning har i dag 2.500 kvadratmeter under tag

● Fik i 1970 forhandlingen af Massey Ferguson, og er i dag underforhandler. Blev i 1988 medlem af Maskinhandler-Indkøbsringen (MI). Er i dag også forhandler af de finske Multiva harver og såmaskiner, og på butikssiden blandt andet forhandler af Stihl og Husqvarna. Desuden et stort salg af dyrefoder og -artikler

● Foruden indehaverne Anna-Birthe og Per Knudsen er syv medarbejdere beskæftiget på værkstedet og to på reservedelslager og butik

Samspil med lejer

På den store udstillingshal hos Axel Knudsen Maskinforretning står der Middelfart Maskiner på gavlen. Gennem de seneste to år har lokale Karsten Vesthammer og tidligere Kellfri-repræsentant lejet sig ind i hallen og her fortsat som forhandler af Kellfri-produkterne sammen med flere øvrige agenturer. Lige fra større maskiner som Turbodan tørrevogne til småmaskiner til både professionelle og private.

- Vi har et godt samspil og en sparring, hvor vi både supplerer og hjælper hinanden. Blandt andet laver vi al service på hans maskiner, fortæller maskinhandler Per Knudsen og fremhæver ikke mindst fordelen ved den større aktivitet, som lejemålet har skabt på matriklen.

Læs også