Italienske armklippere til dansk græspleje

Special Maskiner udvider sortimentet med de selvkørende armklippere fra italienske Energreen.

Special Maskiner er sikre på, at Energreens ILF Alpha er et godt match med det danske marked. Når ILF Alpha drejer kabinen 90 grader, er udsynet til kranarmen god. Energreen Raiber løser de »irriterende« klippeopgaver langs og under autoværn uden, at chaufføren behøver forlade kabinen.

Fra årsskiftet er Special Maskiner blevet importør og forhandler af de selvkørende armklippere fra italienske Energreen.

Med forhandlingen følger også en række specialredskaber til græs- og naturpleje og et unikt redskab til at slå græs omkring og under autoværn.

Der findes flere modelserier i Energreens produktkatalog, men Special Maskiners ejer, Lennart Ahlefeldt-Laurvig, er sikker på, at modellen Energreen ILF Alpha bliver de danske entreprenørers foretrukne maskine.

Den er bygget op over en fast ramme, får kræfterne fra en firecylindret John Deere motor med 173 hestekræfter, har hydrostatisk transmission og er udstyret med Energreens unikke kabine, der kan drejes uden, at maskinkroppen følger med.

Det giver chaufføren et fantastisk overblik over opgaverne samtidig med, at maskinens bagende ikke svinger ud.

Ydermere kan chaufføren vælge at vende klippehovedet og arbejde, både når der køres fremad eller tilbage. For med kabinen drejet 90 grader, er det i princippet ligegyldigt, i hvilken retning man kører.

Fleksibilitet og økonomi

Når den erfarne maskinmand tror så meget på netop ILF Alpha, skyldes det dens fleksibilitet.

Eksempelvis kan den udrustes med forskellige typer kranarme alt efter, hvilke arbejdsopgaver kunderne primært løser.

Dernæst kan den udstyres med forskellige frontliftsophængte redskaber på 2.800 kg med PTO- eller hydraulisk drift op til 150 liter ved 350 bar, og endelig lever den op til danske chaufførers høje krav til kabinekomfort.

- Jeg har fulgt med i Energreens udvikling gennem flere år, og med den nye Energreen ILF Alpha har den italienske producent virkelig ramt plet. Den kan løse mange klippe- og knuseopgaver langs med landevejene og vil også være en fleksibel løsning til mange opgaver med naturpleje, så den vil få mange arbejdstimer og derfor blive en enhed med sund økonomi hos mange entreprenører, forklarer Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Avanceret klipper

Et andet redskab, som maskinspecialisten har et godt øje til, er Energreens Raiber, der vel bedst kan beskrives som en avanceret »under-autoværns-klipper« og kantpæle-klipper.

Den findes i en model beregnet til PTO-drift og frontmontage på traktorer og i en anden model med hydraulisk drift.

Redskabet kan arbejde på både højre og venstre side af køretøjet og består af en høj, buet ramme og to afskærmede, bevægelige klippeenheder, der bevæger sig ind mod hinanden.

Ved slåning af græs under eksempelvis autoværn, arbejder den både foran, under og bagved autoværnet. Klipperhovederne bevæger sig automatisk rundt om stolperne, når de står i vejen.

- Den er meget effektiv, og i de fleste tilfælde kan opgaverne klares med én overkørsel. Raiber kan nemt løftes over for eksempel skilte, der står i vejen for fremadkørslen, ved at hæve den inderste del af buen op til lodret, så alt kan klares uden, at chaufføren behøver forlade kabinen, siger Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Læs også