Hardis nye PulseSystem kommer på Agromek

Hardi Aeon-trailersprøjten, der har kørt test i Danmark og Holland, kommer på Agromek med det nye Hardi PulseSystem, der sammen med Twin-systemet, som i forvejen har bedre egenskaber for mindre afdrift og bedre nedtrængning.

På Agromek får de besøgende mulighed for at se Hardis bud på fremtidens teknologi indenfor plantebeskyttelse. Aeon-trailersprøjter med Hardi-PulseSystem sammen med Twin-systemet kommer nemlig på Agromek-udstillingen, og systemet har kørt test i år i Danmark og Holland.

PulseSystem udmærker sig ved at kunne åbne og lukke vinduet på dysen fra 30 til 100 procent, og dette gøres på enkeltdyseniveau og med 20 Hz.

Dråbestørrelsen kompromitteres ikke, da trykket er fastindstillet i væskesystemet, og dyserne bruger kun den væske, de behøver, når de åbner og lukker - lidt samme princip som Commonrail i dieselmotorer.

Denne detalje er vigtig, da man kan forhindre afdrift i dråbernes størrelse, stort set uafhængigt af hvor meget flow, der skal igennem. De konventionelle systemer har mere afdrift, jo mere væske man forsøger at presse gennem dyserne.

Sammen med Twin-systemet, som i forvejen har bedre egenskaber i at mindske afdriften og sikre bedre nedtrængning, er Hardis PulseSystem et vigtigt skridt fremad for at styre, hvor pesticiderne bliver afsat.

CurveControl sparer kemi

Der spares kemikalier, økonomi og miljøet skånes på marker, der har mange kurver, eller når der sprøjtes rundt om eksempelvis vindmøller eller remisser i marken.

Her tildeles nemlig et minimum af sprøjtevæske inderst og fuldt flow, hvor bommen kører hurtigt. Således forhindres over- og underdosering. Dette foretages automatisk.

Desuden fungerer systemet med enkeltdyse on/off, og ved 36 meters bom betyder det, at 72 dyser arbejder individuelt, eksempelvis efter et digitalt markkort, og derfor er det markkortet, der afgør, hvor meget pesticid, der skal tildeles. Det spares op til 90 procent ved sprøjtning på kun de kortlagte skadevoldere i marken.

Variation af doseringsmængde

I projektet har der været mulighed for at køre med varieret dosering på tværs af bommen. Dette er også interessant, da kørsel efter digitalt tildelingskort kan efterleves med mindre dele af bommen (her 8 sektioner) i stedet for at hele bommen arbejder efter samme dosering. Dette sikrer en korrekt dosering og betyder mindre kemiforbrug og bedre driftsøkonomi.

Hardi har haft to enheder kørende. En Navigator 6000 DDZ med 36 meters arbejdsbredde og en Aeon DDZ i et år som test.

Ifølge Hardi har kunderne oplevet stabilitet og har været begejstret for alle de nye muligheder, de pulserende dyser giver. Som nævnt vises Aeon 5200 Twin på Agromek-udstillingen, og Hardi ser frem til at vise den nye teknologi frem, der tilbydes markedet i et antal begrænset enheder fra 2023.

Læs også