Ny importør af britiske såmaskiner

Skærbæk Maskinforretning er ny dansk importør for salg, reservedele og service af de britiske Weaving GD såmaskiner, der er et god bud på såmaskiner ved reduceret jordbearbejdning.

De er langt fra ukendte i Danmark, de britiske Weaving-såmaskiner, men nu kommer der endnu mere power på både import, samt sal, reservedele og servicering fra den familieejede producent Weaving Machinery i England.

Skærbæk Maskinforretning har netop overtaget importen fra den hidtidige importør, Low-Till v/Jens M. Sørensen, der dog fortsætter som konsulent for Weaving-såmaskinerne, som han har flere års erfaring med.

Weaving Machinery´s historie går tilbage til 1983 og allerede i starten af 1990´erne introducerede man såmaskinen med dobbelt tallerkenskær, der blev meget populær blandt de britiske planteavlere – det blev samtidig startskuddet til Big Disc-såmaskinen hos Weaving, der de seneste godt 20 år har specialiseret sig indenfor no-till.

No-Till, pløjefri dyrkning, reduceret jordbearbejdning eller conservation agriculture (CA) – det handler om det samme. Og det var også no-till omkring Weaving såmaskinerne, der vakte Jens M. Sørensens interesse for fem år siden.

- No-till indeholder mange af de samme elementer som low-till, forklarer Jens M. Sørensen, der mener, at Weaving-såmaskinerne har et stort potentiale i Danmark.

Low-Till metoden anvender nøgleprincipperne i Conservation Agriculture. Overordnet betyder det minimal forstyrrelse af jorden ved at undgå pløjning og harvning. Det giver permanent plantedække af dyrkningsfladen og et sædskifte, der i sin vekslen mellem forskellige afgrøder kan reducere smittetryk og ukrudtsproblemer, samtidig med at man fremmer jordbundens struktur.

Unikt dobbeltskær

Jens M. Sørensen fremhæver samtidig nogle af de specielle løsninger og features, der er med til at gøre Weaving-såmaskinerne helt unikke.

- Det er en speciel dobbelt tallerkenharve med det specielle skråtstillede dobbeltskær med to tallerkener, der kan drejes i jorden, og dermed giver lille modstand, forklarer han.

Han vurderer samtidig, at det er for omfattende en opgave for ham selv i længden at stå for Weaving i Danmark, hvor der blandt andet mangles værksted, administration og kompetencer omkring servicering.

- Alt det har man hos Skærbæk Maskinforretning, så derfor var det oplagt at de overtager, forklarer Jens M. Sørensen, der fortsat vil fungere som konsulent og rådgiver omkring Weaving for Skærbæk Maskinforretning.

Passer godt i programmet

Hos Skærbæk Maskinforretning har man i en årrække været både specialiserede og har interesseret sig for reduceret jordbearbejdning.

Ikke mindst med det polske Agro-Masz-program, som maskinforretningen er dansk importør og forhandler af.

Agro-Masz programmet omfatter et bredt maskinprogram bestående af blandt andet tallerkenharver, såbedsharver, såmaskiner, plove – både bugserede og liftophængte, samt gødningsspredere og materiel til efterafgrøder.

- Vi har følt, der var et »hul« i programmet hvor vi netop manglede en såmaskinetype som Weaving, så den kommer til at passe godt ind i vores program af såmaskiner, forklarer Thomas Kier, sælger hos Skærbæk Maskinforretning.

Og han ser flere fordele ved netop den reducerede jordbearbejdning.

- Der er jo hele den politiske del omkring CO2 – jo mindre man roder i jorden, jo mindre CO2. Det kunne måske påvirke en kommende CO2-afgift, forklarer Thomas Kier, der også nævner et markant lavere brændstofforbrug.

Læs også