Dansk stenopsamler bliver verdenskendt

Stoneless ApS hedder virksomheden, som står bag en stenopsamler, som spændes efter en ATV. Det seneste år er der solgt 23 i hele Danmark og spørger man manden bag, 22-årige Søren Vestergaard Kristensen, er det kun begyndelsen til noget, der bliver rigtig, rigtig stort, både i Danmark og i udlandet.

Søren Vestergaard Kristensen er 22 år gammel, nyuddannet EUX-klejnsmed og bor i Kjellerup i Midtjylland.

På bare et år har han solgt 23 stenopsamlere i Jylland, på Fyn og Sjælland gennem sin virksomhed Stoneless ApS.

En danskproduceret, CE-mærket opsamler med en hondamotor på 5,5 hestekræfter. Opsamleren er med galvaniserede ståldele og kan samle sten op med en diameter på mellem 6 og 50 centimeter

Samler sten op

Foran stenopsamleren kan køre en ATV eller UTV på minimum 500 kubik, anbefaler Søren Vestergaard Kristensen og helst med firhjulstræk.

Stenopsamleren betjenes med tre vippekontakter, som skrues fast til styret på ATV´en.

- De fleste sten ligger et stykke nede i jorden og det kan den sagtens klare, fortæller han.

Når ladet er fuldt, kører man hen i læbæltet eller hjørnet af marken og læsser stenene af, igen uden at skulle ned af ATV`en – alt foregår fra sædet.

Afgrøderne skades ikke

For Søren Vestergaard Kristensen er der flere fordele ved hans opfindelse, når man sammenligner den med den traditionelle tur i marken med arbejdshandsker og en traktor for at samle marksten.

-  Det går hurtigere. På markerne heromkring kan jeg tage omkring 7 hektar i timen. Samtidig er den ikke så hård ved afgrøderne. Et par uger efter jeg er kørt over en mark, kan man ikke se, hvor jeg har kørt, fortæller han.

Maskinen har en egenvægt på 395 kg.

Med en ATV og stenopsamler, slipper man også for selv at skulle ud og rykke i stenene og løfte på dem.

- Selvom stenene ligger lidt nede i jorden, kan opsamleren sagtens få den fri. Eneste ulempe er måske når vognen er fuld, men det er jo ikke værre end at man kører ud i læbæltet eller for enden af marken og læsser af, lyder det.

Stenopsamleren kan nemt og enkelt kobles til og fra ATV´en og kan transporteres direkte bagved ATV´en og igen flyttes ud på siden, når den skal køre i marken.

Producerer 30 mere

De 23 opsamlere, der er solgt det seneste år, er primært solgt til planteavlere og svineproducenter, som har fra 200 hektar jord og opefter.

Stenopsamleren koster 55.000 kroner plus moms og lige nu er Søren Vestergaard Kristensen i fuld gang med at samle en ny serie på 30 opsamlere, hvor de første er solgt. Resten skal sælges hen over efteråret i år

Søren Vestergaard Kristensen har et par kammerater timeansat til at hjælpe med produktionen.

Han tror selv på, over tid, som minimum at kunne sælge 500 opsamlede i Danmark.

Skal sælges online

Han har deltaget i en række kurser omkring markedsføring på de sociale medier, for maskinen skal ikke sælges gennem forhandlere rundt omkring i landet, men på nettet, hvor maskinen ligges i indkøbskurven på hjemmesiden.

- Det er det der er fremtiden. Jeg har undersøgt at have forhandlere rundt omkring i landet, men de vil have for store procenter og så kan det ikke betale sig for mig, fortæller Søren.

På vej ud i verden

For ham er de første 23 solgte opsamlere kun en brøkdel af forventningerne for den unge iværksætter.

- Jeg er fuldstændig sikker på, at der er et stort marked. Det bliver rigtig stort det her. Om et par år vil den være ude i hele verden. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Søren, som allerede har fået henvendelser fra Irland og Sverige.

Søren er netop blevet færdig med sin uddannelse og skal nu bruge alle sine arbejdstimer på Stoneless. En virksomhed han har haft siden han var 18. Et par år forinden skabte han sin første prototype af stenopsamleren og det er dem hvor anden serie nu er på vej ud i landet og måske resten af verdenen.

Og mon ikke der skal udvikles flere maskiner.

- Det kan være jeg skal udvikle noget på en frontlift så den kan hapse sten og måske skal den her også gøres lidt større, måske 50 procent, fortæller Søren, som foruden salg af stenopsamlere også lejer sit maskineri ud både med og uden fører.

Læs også