El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.

Der er nu kommet flere mærker af el-drevne minilæssere i handlen, som er så stærke, at de kan arbejde udendørs på både grus og helt ubefæstede arealer.
Efterhånden som der bliver udviklet modeller med længere batteritid end i dag, så vil el-drevne minilæssere blive stadig mere aktuelle at bruge i landbrugsbedrifter, forudser direktør i Dianalund Motor, Christian Andersen.
- Og den teknologiske udvikling går hurtigt. Der sker noget nyt hele tiden, påpeger han.
 

Før mest til indendørs


Indtil for nylig har eldrevne minilæssere hovedsageligt kunne bruges i lagerbygninger til stableopgaver og den slags indendørsarbejde, hvor de har haft fast grund af køre på. Batteritiden har også sat grænser for udbredelsen. Den er nu i for eksempel en ny model, MultiOne EZ, som Dianalund Motor forhandler, oppe på 4 til 5 timers brug, afhængig af arbejdsopgaverne.
Så el-drevne minilæssere har stadig deres begrænsninger, selv om de kan løfte lige så meget som dieseldrevne modeller, siger Christian Andersen.
- Der er ingen el-drevne maskiner, der kan køre en hel arbejdsdag uden en opladning. Så det er ikke noget for nogen, som ligger og kører otte timer om dagen. Men hvis landmanden bare skal skrabe sine staldgange eller køre med en fuldfoderblander ude foran til nogle kalve eller sådan noget – ja, så er den jo fin nok. Og den kan sagtens lades op bare i en time til at klare kortvarige kørsler, siger han.
 

Få landmænd vil have el-modeller


Endnu får Dianalund Moter kun ganske få forespørgsler på el-drevne minilæssere fra landbrugere. Her er det så også mest inden for lukkede stalde eller andre bygninger, at arbejdsmiljøfordelen vil være der ved at undgå støj og udstødningsgasser, siger han.
Men Christian Andersen har for nylig solgt en el-drevet minilæsser til et stutteri, som ønskede at skåne ansatte og dyr for udstødningsgasser, ligesom den støjsvage kørsel også er et aktiv.
- På stutteriet kører de på nogle lange gange med forskellige arbejdsopgaver, og der står måske nogle i den anden ende og strigler en hest. Og her bliver hele miljøet meget roligere, når der køres med en el-drevet maskine. Der kommer ikke lige pludselig en maskine blæsende med bundgas igennem det hele. Den kommer trillende og siger ikke en lyd.
Han har også forsøgsmæssigt haft en eldreven minilæsser kørende i lukkede stalde på et kvægbrug, hvor landmanden var begejstret, men endte med at bygge om til åbne stalde.

 

Arbejdstilsynet forlangte el-model


En kirkegård har aftaget en anden af de nye el-drevne minilæssere med støjsvagheden og det globale miljø som hensyn, der lå til grund for fravalget af en dieseldrevnet model.
- Man kan også tale sammen, selv om der kommer sådan en el-drevet minlæssere forbi. Rent arbejdsmiljømæssigt er det jo den vej det ender med på et eller andet tidspunkt, også i landbruget, hvor man jo traditionelt har set igennem fingre med, at folk kan gå og arbejde inden døre i dieselos, siger Christian Andersen.
Netop arbejdsmiljøet var årsagen til, at en af hans seneste kunder – en større virksomhed – købte en el-drevet minilæsser til at arbejde både udendørs og indendørs. Arbejdstilsynet havde påtalt, at der blev brugt en dieselmodel til arbejdet indendørs, fortæller han.
For økologiske bedrifter kunne være et godt miljøstempel at have, at man har skiftet sin dieseldrevne minilæsser ud med en el-drevet, siger Christian Andersen.

Læs også