bannerPos

Tester ny form for gyllenedfælder

En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.
27-04-2019 08:11

Rådgivningsvirksomheden Sagro har udviklet en prototype til en ny form for gyllenedfælder. Den skal i første omgang bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.

Prototypen er udviklet af rådgivningsvirksomhedens Sagros planterådgivere Kristine Damgaard og Michael Troelsgaard, som sammen med grovfoderafdelingen har haft ideer til udvikling af gyllenedfælderen, mens maskinvirksomheden GØMA har stået for det praktiske.

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet

Kristine Damgaard, planterådgiver, Sagro

I første omgang skal nedfælderen bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

- Udfordringerne med at få plads til startgødning og gylle i det midt- og vestjyske er store, efter de nye fosforregler trådte i kraft. Mange landmænd rammer hurtigt loftet for, hvor meget gylle, de kan udbringe, hvis de også vil have startgødning til deres majs. Med det store husdyrhold i området bliver udfordringerne med at få afsat eventuelle overskydende mængder til andre landmænd tilsvarende store, forklarer Sagro.

Placering

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet for at give maximal effekt og samtidig undgå afsvidning ved, at gyllen ligger for tæt på, siger planterådgiver Kristine Damgaard, Sagro.

Nedfælderen kan lægge fire spor. Hver enkelt af de fire »arme« justerer sig individuelt efter underlaget, så gyllen placeres i den rigtige højde.  De store kendte systemer med brede bomme vil i dag placere gyllen meget forskelligt, hvis terrænet er ujævnt.

Sagros nedfælder baserer sig på viden fra en række tyske forsøg. Her kan resultaterne dog ikke sammenlignes fuldt ud på grund af jordtyper og den anvendte teknik, så derfor ser Sagro frem til at få egne resultater at sammenligne med.

Merudbytte

Sagros forventninger er et merudbytte på 5-7 procent i majs ved at placere startgødningen rigtigt og øge mængden af tørstof med 2 procent.

Til majs anvendes typisk omkring 9-15 kilo fosfor i startgødning pr. hektar. Med kilopriser på omkring 11 kroner for fosfor vil der samtidig være en besparelse på handelsgødningen.

mip

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next