bannerPos

Tester ny form for gyllenedfælder

En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.

Redaktionen

27-04-2019 08:11
Rådgivningsvirksomheden Sagro har udviklet en prototype til en ny form for gyllenedfælder. Den skal i første omgang bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.

Prototypen er udviklet af rådgivningsvirksomhedens Sagros planterådgivere Kristine Damgaard og Michael Troelsgaard, som sammen med grovfoderafdelingen har haft ideer til udvikling af gyllenedfælderen, mens maskinvirksomheden GØMA har stået for det praktiske.

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet

Kristine Damgaard, planterådgiver, Sagro

I første omgang skal nedfælderen bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

- Udfordringerne med at få plads til startgødning og gylle i det midt- og vestjyske er store, efter de nye fosforregler trådte i kraft. Mange landmænd rammer hurtigt loftet for, hvor meget gylle, de kan udbringe, hvis de også vil have startgødning til deres majs. Med det store husdyrhold i området bliver udfordringerne med at få afsat eventuelle overskydende mængder til andre landmænd tilsvarende store, forklarer Sagro.

Placering

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet for at give maximal effekt og samtidig undgå afsvidning ved, at gyllen ligger for tæt på, siger planterådgiver Kristine Damgaard, Sagro.

Nedfælderen kan lægge fire spor. Hver enkelt af de fire »arme« justerer sig individuelt efter underlaget, så gyllen placeres i den rigtige højde.  De store kendte systemer med brede bomme vil i dag placere gyllen meget forskelligt, hvis terrænet er ujævnt.

Sagros nedfælder baserer sig på viden fra en række tyske forsøg. Her kan resultaterne dog ikke sammenlignes fuldt ud på grund af jordtyper og den anvendte teknik, så derfor ser Sagro frem til at få egne resultater at sammenligne med.

Merudbytte

Sagros forventninger er et merudbytte på 5-7 procent i majs ved at placere startgødningen rigtigt og øge mængden af tørstof med 2 procent.

Til majs anvendes typisk omkring 9-15 kilo fosfor i startgødning pr. hektar. Med kilopriser på omkring 11 kroner for fosfor vil der samtidig være en besparelse på handelsgødningen.

mip

Fantastiske muligheder for nytænkning til den nye regering

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Start med at teste gradueret udsæd på to marker til efteråret

Planteavler Anders P. Møller begynder at kunne se resultater af sin graduering af udsæd og gødning. Præcisionsjordbrug er en disciplin, man hele tiden kan bygge ovenpå – jo flere data, man indsamler, jo mere kan man optimere udbyttet, fremhæver han.

Oplev USA fra New York til Orlando

På en spændende studietur fra 27. oktober til 6. november kan man se mange af USA’s højdepunkter på østkysten, besøge interessante landbrug samt maskinfabrikken i byen New Holland, som har lagt navn til det kendte mærke.

Æblehøst bliver langt under middel

Årets høst af danske æbler bliver nærmest katastrofal. I hvert fald hvis man skal tro flere avlere på Sjælland.

Danske Vandløb: For mange er fortsat med i vandområdeplaner

Antallet af vandløb, der indgår i vandplanerne i den kommende periode, er fortsat urealistisk højt, mener organisationen Danske Vandløb.

Høstoverblik: Godt i gang med høsten i hele landet

Mejetærskerne er i denne uge blevet luftet i vinterbyggen i alle landsdele. Effektivt Landbrug har bedt en række konsulenter fortælle, hvordan høsten er kommet fra start i deres område.

- Jeg kan blive nødt til at blive konventionel landmand igen

Hvis forslaget om at nedsætte den tilladte brug af konventionel gylle og halm bliver vedtaget i økobranchen, så overvejer den økologiske planteavler Klaus Aage Bengtson, som driver små 1.100 hektar, at vende tilbage til konventionel produktion. - Det vil virkelig være ærgerligt, hvis det her bliver hastet igennem. For det virker uigennemtænkt, siger han.

Så høstes der strandsvingel

Onsdag blev de første hektar strandsvingel høstet på Vestfyn. Og den er overraskende tør.

Case IH udfordrer til dyst i marken

Er du frisk på en udfordring, er Case IH klar til at komme forbi med deres Axial Flow-mejetærsker i håb om at kunne præstere lidt bedre, end hvad du selv kan. De udfordrer andre mejetærskere i spild, kernekvalitet og kapacitet.
Side 1 af 1586 (31720 artikler)Prev1234567158415851586Next