bannerPos

Tester ny form for gyllenedfælder

En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.

Redaktionen

27-04-2019 08:11
Rådgivningsvirksomheden Sagro har udviklet en prototype til en ny form for gyllenedfælder. Den skal i første omgang bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

En prototype til en ny form for gyllenedfælder var oppe mod de store drenge fra Varde Maskinstation og Midtjysk Maskinstation, da der onsdag var demonstration på arealer ved Grindsted.

Prototypen er udviklet af rådgivningsvirksomhedens Sagros planterådgivere Kristine Damgaard og Michael Troelsgaard, som sammen med grovfoderafdelingen har haft ideer til udvikling af gyllenedfælderen, mens maskinvirksomheden GØMA har stået for det praktiske.

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet

Kristine Damgaard, planterådgiver, Sagro

I første omgang skal nedfælderen bruges til forsøg med at placere gylle som startgødning ved majs.

- Udfordringerne med at få plads til startgødning og gylle i det midt- og vestjyske er store, efter de nye fosforregler trådte i kraft. Mange landmænd rammer hurtigt loftet for, hvor meget gylle, de kan udbringe, hvis de også vil have startgødning til deres majs. Med det store husdyrhold i området bliver udfordringerne med at få afsat eventuelle overskydende mængder til andre landmænd tilsvarende store, forklarer Sagro.

Placering

- Vi har haft fokus på at kunne placere gyllen 12 centimeter under jordoverfladen og omkring 5 centimeter fra frøet for at give maximal effekt og samtidig undgå afsvidning ved, at gyllen ligger for tæt på, siger planterådgiver Kristine Damgaard, Sagro.

Nedfælderen kan lægge fire spor. Hver enkelt af de fire »arme« justerer sig individuelt efter underlaget, så gyllen placeres i den rigtige højde.  De store kendte systemer med brede bomme vil i dag placere gyllen meget forskelligt, hvis terrænet er ujævnt.

Sagros nedfælder baserer sig på viden fra en række tyske forsøg. Her kan resultaterne dog ikke sammenlignes fuldt ud på grund af jordtyper og den anvendte teknik, så derfor ser Sagro frem til at få egne resultater at sammenligne med.

Merudbytte

Sagros forventninger er et merudbytte på 5-7 procent i majs ved at placere startgødningen rigtigt og øge mængden af tørstof med 2 procent.

Til majs anvendes typisk omkring 9-15 kilo fosfor i startgødning pr. hektar. Med kilopriser på omkring 11 kroner for fosfor vil der samtidig være en besparelse på handelsgødningen.

mip

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next