Nye krav rammer Bornholm hårdt

Kovending omkring vandområdeplaner skaber stor frustration på Bornholm, hvor der inden udgangen af 2025 skal etableres 200 minivådområder.

Der har i lang tid været stor fokus på vandområdeplanerne i Danmark, og specielt på Bornholm har vandområdeplanerne på det seneste fyldt enormt meget.

De nye vandområdeplaner betyder nemlig, at Bornholm skal have mange flere efterafgrøder, end hvad kravet er i dag. Der er således lagt op til, at over 30 procent af det dyrkede areal på øen skal dækkes af efterafgrøder fra næste år.

- Det er meget voldsomt med efterafgrøder på hele 30 procent, og det stopper ikke her. Vi er også udpeget til at skulle reducere kvælstof med cirka 180 tons gennem kollektive virkemidler, fortæller Thomas Bay Jensen, direktør i Bornholms Landbrug & Fødevarer.

- Vi har, fortsætter Thomas Bay Jensen, derfor udsigt til at skulle etablere cirka 200 minivådområder på Bornholm inden udgangen af 2025.

- Med 200 minivådområder á en halv hektar kommer vi til at ligne Finland. Det er altså helt grotekst. Vi udleder kun omkring en halv promille til Østersøen – resten kommer fra de store nationer omkring os.

Bombe under bornholmsk landbrug

Thomas Bay Jensen betegner de nye vandområdeplaner som en bombe under bornholmsk landbrug, og de har medført stor frustration og forundring på øen.

- Når man kigger på Danmarkskortet og har set de tidligere beregninger i forhold til både målrettet regulering og kollektive virkemidler, må vi bare konstatere, at Danmarkskortet pludselig er vendt på hovedet.

- Tidligere skulle vi ikke have noget på Bornholm, men nu skal vi have en masse. Omvendt havde Nordjylland tidligere en masse, men skal nu alligevel ikke have noget. Det giver simpelthen ingen mening, fastslår Thomas Bay Jensen og tilføjer:

- På Bornholm finder vi det for eksempel også meget besynderligt, at de dele af Østdanmark, som også har kyster ud til Østersøen, tilsyneladende ikke skal bidrage med noget som helst.

Der er høringsfrist frem til den 22. juni for de nye vandområdeplaner, og Thomas Bay Jensen kan garantere, at der naturligvis kommer »en hilsen« fra Bornholms Landbrug & Fødevarer, som naturligvis vil kæmpe for få lempet de voldsomme krav.

Læs også