Trecifret millionbeløb afsat til oprensning af generationsforureninger

Regeringen afsætter 630 millioner kroner til at oprense nogle af de største forureninger i Danmark. - Nu rydder vi op efter fortidens synder, siger miljøminister Lea Wermelin.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået aftale om at rydde op efter tidligere tiders kemiproduktion og de virksomheder, der har forurenet naturen og jorden. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse søndag.

Der er 10 generationsforureninger i Danmark. De er kendetegnet ved at være ekstraordinært store jordforureninger, som er efterladt i en tid med en lempeligere miljøregulering, end vi har i dag. 

- Med finanslovsaftalen kan vi nu oprense en række af Danmarkshistoriens største forureninger. Jeg har selv besøgt flere af områderne og talt med de lokale ildsjæle, som igennem mange år har kæmpet for at rydde op efter fortidens synder. Det er virkelig en stor dag, at vi får fjernet de giftige stoffer og farlige kemikalier ved blandt andet Høfde 42, Kærgård Klitplantage og Himmark Strand. Det er jeg utrolig glad for, siger miljøminister Lea Wermelin.

Nu tages der hul på en opgave, der har ventet i generationer

Fordelingen af midlerne vil tage udgangspunkt i regionernes samlede plan for prioritering af indsatsen, som miljøministeren i 2019 bad regionenerne om at lave, for at få et fagligt beslutningsgrundlag. Der er blandt aftaleparterne enighed om, at forureningerne ved Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund skal prioriteres. 

- Det er helt afgørende, at vi har fået lavet en plan, så vi kan se, hvordan vi skal gribe den store og komplekse opgave med at rydde generationsforureningerne op. Nu kan arbejdet gå i gang, udtaler miljøordfører fra Socialdemokratiet, Mette Gjerskov.

- Jeg er simpelthen så glad for, at vi nu for alvor skal i gang med oprensningen af generationsforureningerne, for vi kan ikke være bekendt at efterlade den byrde til kommende generationer, siger miljøordfører fra Enhedslisten, Mai Villadsen.

db

Sådan fordeles midlerne frem til 2025

Således afsættes følgende beløb til regionernes opgave med at håndtere generationsforureningerne:

2021: 50 millioner kroner 
2022: 100 millioner kroner
2023: 155 millioner kroner 
2024: 150 millioner kroner 
2025: 175 millioner kroner

Læs også

Flere kommuner snøvler af sted med deres BNBO-proces
Vandværker forsvarer BNBO-krav: Har svært ved at se, hvordan man kan blive fri
SF vil udtage lavbundsjord i en fart
Styrelser om minkgrave: - Vi er ikke akut bekymrede over situationen
Nye multifunktionelle jordfordelingsprojekter på vej
Ufaglig kritik af landbruget