Bonnesen prøver igen: Vil have møde med kulturminister om uløste digesager

Krav om genetablering af jorddiger »på kryds og tværs af markerne« giver fortsat landmænd problemer, påpeger Venstres Erling Bonnesen, der nu igen beder den ansvarlige minister, kulturminister Joy Mogensen (S), om at finde løsninger.

En gruppe venstrefolk, blandt andet Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen, beder nu kulturminister Joy Mogensen (S) om et møde.

Kulturministeren er nemlig den ansvarlige minister, når det kommer til at få løst de såkaldte digesager. Det er sager, hvor landmænd har fået krav om genetablering af jorddiger, som skal placeres der, hvor de lå placeret før i tiden. I mange tilfælde er det tidligere ejere, der har fjernet digerne, og de pågældende landmænd har måske slet ikke vidst, at der tidligere lå et jorddige.

Erling Bonnesen har tidligere i denne måned netop besøgt den fynske landmand Niels Erik Maegaard, hvor en tidligere ejer har fjernet nogle gamle jorddiger, som han nu skal genetablere. Et af digerne går tværs over en mark.

- Nu prøver vi igen. Jeg har nu bedt kulturministeren om et møde, så vi en gang for alle kan få løst det her, siger Erling Bonnesen.

Har bud på løsninger

Netop Niels Erik Maegaard havde over for venstremanden vist, hvordan han mener, at det hele kan løses ved blandt andet anlæggelse af erstatningsdiger. I flere situationer også indeholdende hegn og beplantninger i lidt bredere udgave, som i højere grad end tidligere gør en ny og bedre indsats også for biodiversitet, påpeger Erlingen Bonnensen.

- De nye diger skal så være bedre placeret end de gamle diger, som går på kryds og tværs af markerne. Altså anlægge nogle diger, som passer ind i markdriften. Og ja, så kan man jo som landmand godt lave dem både lidt længere og bredere. Så gør man noget for biodiversitet og naturen, og så burde alle da være glade, siger Erling Bonnesen.

Han fortæller, at det er det, som venstrefolkene, der udover ham selv tæller Venstres kulturordfører Kim Valentin og formand for Kulturudvalget Hans Chr. Schmidt.

Det er langt fra første gang, at Erling Bonnesen forsøger at gøre noget ved digesagerne. Også Landbrug & Fødevarer har forsøgt sig flere gange.

Stået på i mange år

Trods politisk velvilje fra Christiansborg er det dog fortsat ikke lykkedes for skiftende regeringer at løse sagerne. Joy Mogensen lovede som ny kulturminister i 2019 at se på området. Til Effektivt Landbrug sagde hun dengang i en skriftlig kommentar:

 Jeg er opmærksom på, at dige-området rummer mange komplekse problemstillinger, og at en række parter har rettet kritik af reglerne og administrationen på området.

- Som ny minister vil jeg nu se nærmere på området og udfordringerne, herunder drøfte mulige ændringer af loven med min kollega miljøministeren, Kommunernes Landsforening og andre relevante parter, sagde hun.

Læs også

Rapport fastslår: Danmark havde den bedste minkvelfærd
Minkbranchen skal på museum
Oprydning af minkgrave kan blive langt dyrere
Erstatninger: For alvor fart på udbetaling til minkavlere
Efter nye oplysninger: Fornyede toner om rigsretssag mod Mette Frederiksen