De danske myndigheder mørklægger i alt 31 dokumenter med titler som »Fortroligt – må ikke deles med andre «, som indeholder oplysninger om, hvordan regeringens redegørelse om minksagen blev udarbejdet.

Det skriver B.T.

Mediet har søgt aktindsigt i dokumenterne for at undersøge, hvem der har blandet sig i udarbejdelsen af den redegørelse, som regeringen lavede om sagen i sin tid.

En redegørelse, som statsminister Mette Frederiksen (S) har brugt til at sige, at hun og regeringen ikke vidste, at der ikke var en lovhjemmel, da beslutningen om at aflive alle mink blev truffet i november 2020.

Men Fødevareministeriet vil ikke udlevere materialet, fordi »hensynet til at sikre regeringens interne og politiske beslutningsproces i dette tilfælde vejer tungere end offentlighedens og din interesse i at få udleveret oplysningerne«, skriver ministeriet til B.T.

Retsordfører rynker panden

Under afhøringerne i Minkkommissionen har afdelingschef i Fødevareministeriet, Tejs Binderup, sagt, at redegørelsen ikke er retvisende. En advokatundersøgelse bestilt af Folketinget kritiserer også redegørelsen.

- Det viser, at offentlighedslovens såkaldte »meroffentlighedsprincip« bygger på et frit skøn. Ministerier kan give oplysninger, når de finder, det vil være godt for regeringen. Omvendt kan oplysninger holdes hemmelige, når det er bedst for regeringen, siger ekspert i offentlighedsloven, Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til B.T.

De Radikales retsordfører Samira Nawa mener ifølge mediet, at det er i offentlighedens interesse at få de mørklagte dokumenter frem i lyset.

Minksagen