Det er sensommer, og for mange af os har vores dejlige kyster været det foretrukne sted at opholde sig i de seneste måneder. Sandet, vandet og solens stråler virker dragende på både store og små.
Et andet sted, der også er helt magisk i denne tid, er vores ådale og de tilhørende vandløb. Som kroppens blodårer er vores vandløb livgivende for landet og dets beboere. Ved åerne findes et rigt liv af fisk og fugle, men der bor også andre, man kan besøge.
Åens vand er klart, og risler stille og roligt forbi. I luften er der dog hektisk aktivitet af fluer, sommerfugle og guldsmede. En af dem er ret iøjnefaldende. Det er blåbåndet pragtvandnymfe.
Hannens krop er metallisk blåskinnende, og de store vinger er gennemsigtige med et tydeligt blåt bånd. Hunnens krop er grønlig eller kobberfarvet, og vingerne er gennemsigtige med grønligt skær.
Arten er en af de største af vores vandnymfer herhjemme og har et vingefang på op til syv centimeter. Den kan forveksles med blåvinget pragtvandnymfe, der optræder de samme steder.
Blåbåndet pragtvandnymfe foretrækker vandløb med meget vegetation og god vandkvalitet, og man kan møde dem over hele landet – undtagen på Bornholm. Nogle gange optræder de i tusindvis ved større vandløb, og man kan stadig finde dem her i august.
Efter parring borer hunnen sine æg ind i vandplanter. De klækker efter et par uger. Derefter lever arten i vandet som larve i to-tre år, inden den er færdigudviklet som flyvende insekt.
Når man går ved åen, så husk at der også er andre blå skønheder, man kan være heldig at få at se. »Det blå lyn« eller »vandløbets blå juvel« er nogle af de kælenavne, vi har givet isfuglen, der med hurtige vingeslag kommer drønende lige over vandoverfladen.
Der er juveler af mange slags i vores natur, og man kan finde dem mange forskellige steder.