Afkræftede dyr måtte aflives: Naturstyrelsen betaler bøde i sag om dyrevelfærd
Naturstyrelsen har betalt et bødeforlæg på 800.000 kroner for overtrædelse af dyrevelfærdsloven i en sag fra 2021 på statens arealer i Mols Bjerge.

Arkivfoto
I 2021 blev en sag om statsejede kvæg i Mols Bjerge centrum for kritik af Naturstyrelsens dyrevelfærd. Under et tilsyn fandt en dyrlæge kvægbesætningen i en alarmerende tilstand, hvor dyrenes huld lå langt under det acceptable for vinterperioden. Flere af dyrene døde eller måtte aflives som følge af sult og svækkelse.
Naturstyrelsen havde på tidspunktet for tilsynet indledt fodring og opstaldning, men det var for sent til at redde de mest afkræftede dyr.
- Det kan ikke gentages nok gange, at vi ser med stor alvor på denne ulykkelige og enkeltstående sag. Som jeg sagde for fire år siden, skulle der have været reageret før, og det er uacceptabelt, at det er sket på statens arealer. Derfor erkender vi nu også vores ansvar og betaler en bøde for som besætningsejer at have været ansvarlig for den uforsvarlige behandling af dyrene. Vi har de senere år rustet vores organisation bedre til at arbejde med dyrevelfærd, og vi ser nu frem til at få sat punktum i denne sag, siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Store græssende dyr har en stadigt stigende betydning for natur og biodiversitet på statens arealer.
Naturstyrelsen oplyser at de i de seneste år har udarbejdet og implementeret en detaljeret handleplan med fokus på at forhindre, at noget lignende skal opstå, og styrelsen arbejder løbende med efteruddannelse af medarbejdere i takt med, at styrelsen får flere dyr, lyder det.
For retten i april
Skovrider Peter Brostrøm er tiltalt for grov uforsvarlig behandling af dyr på Naturstyrelsens arealer i Mols Bjerge. Anklagen vedrører i alt 77 kreaturer med karakter som mishandling.
Ifølge anklageskriftet, som TV 2/Østjylland har fået fat i, er det ikke kun Peter Brostrøm, der står anklaget. Også Naturstyrelsen som institution og en navngiven medarbejder er tiltalt i sagen, der ifølge Østjyllands Politi er alvorlig nok til, at der er afsat ni retsdage. Retssagen starter den 29. april.
Naturstyrelsen har tidligere overfor mediet bekræftet, at en leder er blevet hjemsendt i forbindelse med sagen. Dette skete umiddelbart efter, at oplysningerne om forholdene på arealerne i Mols Bjerge kom frem.
Peter Brostrøm nægter sig skyldig i anklagerne.