Opfordrer flere landmænd til at anlægge naturstriber
På Dansk Planteværns demonstrationsmarker ved Ryegaard og Trudsholm godser kan man se forskellige naturstriber.

Jørgen Lundsgaard (i blå vest) viser og fortæller om naturstriberne og deres gavnlige effekt for biodiversiteten.
Mens de smukke fugle af arten stillits slog et smut ned i en af naturstriberne og et par vilde bier summede samme sted, fortalte Jørgen Lundsgaard, steward på Dansk Planteværns demonstrationsmarker på Ryegaard og Trudsholm godser i Rye mellem Roskilde og Holbæk, om fordelene ved at anlægge disse striber med forskellige blomster.
- De gavner biodiversiteten og er med til at sikre fødegrundlag og levesteder for såvel insekter som fugle og bier.
Videre fortalte han, at nutidens landmænd er meget mere bevidste om at gøre noget for naturen – for vildtet, for de vilde fugle og for insekterne – end de landmænd, der var for 10 år siden.
- For 10 år siden eller mere, havde mange landmænd den holdning, at der skulle pløjes og dyrkes ned til de sidste 20 centimeter til vej og helt op til skel. Holdningen var at alt der dyrkes kunne, dyrkes skulle.
- Sådan er det ikke længere. De landmænd, vi har i dag, vil gerne gøre noget for naturen og for biodiversiteten, og rent faktisk skal der ikke ret mange tiltag til, før man kan hjælpe naturen godt på vej, forklarede Jørgen Lundsgaard videre.
Styrker biodiversiteten
At man dyrker et konventionelt planteavlsbrug med anvendelse af kunstgødning og planteværn af forskellig slags, er derfor ikke ensbetydende med, at man ikke også kan gøre noget for biodiversiteten.
- Der skal kun ganske små tiltag til for at øge biodiversiteten. Man kan så naturstriber, der ikke koster stort mere end 500 kroner for en halv hektar i frø og så naturligvis maskinarbejdet, lød det fra Jørgen Lundsgaard, der tilføjede:
- I Danmark har vi flere end 270 forskellige bier, vilde bier, solitære bier, herunder ikke mindst jordbier og savskærebier, og det er ikke mindst dem, vi gerne vil give bedre muligheder for at yngle og for at overleve.
Regler indført, da Dan Jørgensen var fødevareminister betyder, at man ikke længere behøver være bange for krydsoverensstemmelseskrav.
- Så længe vildtstriben maksimal er 10 meter bred og ikke udgør mere end 10 procent af marken, er der intet at frygte, fastslog Jørgen Lundsgaard afslutningsvis.