Smør er steget med 16,3 procent i løbet af et år

Fødevarer er i gennemsnit steget mere end forbrugerindekset som helhed, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Forbrugerpriserne er steget 4,8 procent i februar 2022 i forhold til samme måned året før, og det skyldes blandt andet, at en række af de mest populære varer i husholdningerne er steget væsentligt mere end gennemsnittet, viser tallene.

For eksempel er smør blevet 16,3 procent dyrere det seneste år, mens pasta er steget med hele 24,3 procent siden februar 2021.

Derimod er frosne skaldyr, ris og æg blevet billigere at putte i indkøbskurven.

- Stigningen i fødevarepriserne ligger samlet set i den høje ende, når man ser på udviklingen i de senere år. I 2012 var der en stigning på lidt over fem procent, men ellers skal vi helt tilbage til 2008 for at finde højere prisstigninger på fødevarer, end vi ser i dag, skriver Danmarks Statistik.

El-spotpris fordobles

- Vejret hjælper ikke med at holde el-spotpriserne nede i den nærmeste uges tid. Lavtrykkene fra vest når kun frem til det vestlige Vesteuropa, så stoppes de af et relativt stabilt højtryk, der ligger over Øst- og Centraleuropa. Vi får relativt lidt vind den kommende periode i Danmark og Tyskland. Og dermed ser de daglige el-spotpriser ud til fortsætte i niveauet 2 til 3 DKK pr. kWh. Den lave vindenergiproduktion i disse dage betyder, at el-spotprisen mere end fordobles, lyder det fra AgroMarkets i en analyse på www.agromarkets.dk.

Læs også