Noter Nord uge 20-2022
Åbningsfest ved Anker Bjerre
Fredag den 20. maj inviterer Anker Bjerre A/S til åbningsfest i Holstebro. Her vil man blandt andet kunne se virksomhedens 2.200 kvadratmeter store maskin- og udstillingshal. Den vil blive fyldt op med nye maskiner til landbrug, maskinstationer og entreprenør.
Arrangementet er fra 13.00 til 20.00 og klokken 15.00 kommer Kristian Gade, som er formand for Holstebro Struer Landboforening, og holder et indlæg.
Der vil dagen igennem være en række aktuelle tilbud.
Hjerteordning løfter salget over 30 procent
Danish Crown Beef har på ét år øget salget af to-hjertet kalvekød i Danmark med en tredjedel og omsætningen en femtedel. Derfor skal den nye »øvre grænse« på 100.000 dyr ifølge Finn Klostermann, adm. direktør i Danish Crown Beef, ses som en konkret og håndgribelig vurdering af markedspotentialet for dansk kalvekød.
- Det er vores klare vurdering, at vi under Dansk Kalv-brandet uden problemer kan sælge minimum 10 procent mere, end det er tilfældet i dag. I sidste ende står konceptet stærkere med stabile andelsejere ombord – og de 10.000 flere dyr er interesserede producenters chance for at komme med i konceptet. Samtidig skaber skæringsgrænsen på 100.000 dyr en øget robusthed i Dansk Kalv, så vi fortsat kan imødekomme detailkædernes stigende efterspørgsel og sætte ekstra tryk på markedsføringen, fortæller Finn Klostermann.
I en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, udført af YouGov, svarer fire ud af fem danskere, at dyrevelfærd har indflydelse på deres indkøbsvaner – derfor er det heller ikke uden betydning, at kalvekød, der sælges under Dansk Kalv-brandet, siden 1. januar 2020 har haft to hjerter i det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke »Bedre Dyrevelfærd«
Arla køber 10 nye biogaslastbiler
Arla udvider flåden af biogaslastbiler fra syv til 17. De nye lastbiler reducerer udledningen af CO2 med næsten 50 procent svarende til en besparelse på godt 228 ton CO2. Det oplyser Arla i en pressemeddelse.
Gylle bliver groft sagt drivmidlet, når 10 nye Arla-lastbiler skal bringe mælk ud til danskerne til efteråret. Lastbilerne kører nemlig på biogas, som blandt andet udvindes af gylle. Arla har kørt et succesrigt forsøg med de første biogaslastbiler, der er blevet testet som en del af mælkeudbringningen siden efteråret 2019.
- Vores ambition er, at alle vores distributionslastbiler skal køre på 100 procent grøn energi, så snart det er praktisk muligt. Biogas er en af de spændende muligheder, vi har testet, og det er gået godt. Derfor udvider vi nu vognparken med yderligere 10 biogaslastbiler, siger Helle Müller Petersen, landedirektør for Arla Danmark.
De 10 nye biogaslastbiler kommer til at køre ud fra en fyldestation i Ishøj, som ligger tæt på Arlas distributionscenter. Her kan bilerne tanke, ligesom de eksisterende syv lastbiler allerede gør.
Better Energy investerede 1,5 milliarder i grøn omstilling
Energiselskabet Better Energy har haft en solid vækst – det viser selskabets årsrapport for 2021. Omsætningen steg således til 1,6 milliarder kroner, projektpipeline voksede til 6,6 GW og selskabet opstillede mere end halvdelen af al vedvarende energikapacitet, der blev opstillet på dansk jord i 2021.
- Vi har bygget rigtig meget i løbet af det seneste år, men det, jeg er allermest stolt af, er, at vi har bygget på den rigtige måde. Omdrejningspunktet for et bæredygtigt projekt er først og fremmest det gode naboskab, og selvom vi har haft travlt, så har processerne både været inddragende og ordentlige, forklarer Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.
I 2021 igangsatte Better Energy byggeriet af 450 MW solcelleparker, svarende til omkring 350.000 danskeres årlige elforbrug. Stigningen i aktivitet afspejles også i antallet af medarbejdere, der steg fra 102 i årets begyndelse til 148 ved årets udgang.
Danish Agro og Agreena indgår samarbejde om klimacertifikater
Danish Agro og virksomheden Agreena, der faciliterer handel med klimacertifikater, har netop indgået en samarbejdsaftale. Den betyder, at de to selskaber i fællesskab vil udbrede kendskabet til klimavenlige dyrkningsformer samt tilhørende mulighed for udstedelse af klimacertifikater hos landmænd.
Danish Agro er dedikeret til at hjælpe landmanden med den grønne omstilling. Landmænd kan f.eks. via ændret dyrkningspraksis optage CO2 i jorden. En sådan omlægning og grøn omstilling generelt kræver investeringer på bedriften. Netop derfor ser Koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr, spændende muligheder i aftalen.
- Mange kunder har opfordret os til at se nærmere på klimacertifikater, og i vores optik repræsenterer de en reel mulighed for den enkelte landmand til at finansiere den grønne omstilling, siger Henning Haahr.
Brødr. Ewers A/S har overtaget Kersia i Danmark
Grovvareselskabet Brødr. Ewers A/S har overtaget forhandlingen af Kersia produkter i Danmark.
-Fødevarer er en kilde til overførsel af smitsomme sygdomme til mennesker. Det hargrovvarehandel, landmænd og resten af fødevarebranchen et ekstra stort ansvar for at minimere i en tid, hvor verden har stort fokus på ressourceforbruget i blandt andet sundhedssektor og fødevaresektor. Vi ved, at madspild er en af de store klimabelastninger.
-Løsningen er god hygiejne gennem management samt rengørings- og desinfektionsprodukter. Det er derfor en stor glæde, at vi gennem overtagelse af forhandlingen af Kersia produkter til kvæg, svin og fjerkræ kan være med til styrke den globale dagsorden og nemmere hjælpe landmænd med at sætte fokus på og forbedre hygiejnen i staldene og under malkning, fortæller direktør Carsten Jensen, Brødr. Ewers. Kersia opstod i 2020, efter at det fransk ejede firma Hypred skiftede navn til Kersia. Nu fortsætter Kersias danske afdeling, som har hovedaktiviteterne inden for landbrug, så under nyt postnummer, idet adressen er flyttet fra Middelfart til Toftlund.
Madspild fylder mere i danskernes hverdag
Madspild fylder mere i danskernes bevidsthed, og mange er interesseret i at nedbringe mængden af mad, der smides ud. Det en ny Gallup-måling, der er foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.
I spørgeskemaundersøgelsen svarer 39 procent af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 procent tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden.
Den nye undersøgelse er en del af et helt nyt initiativ, som skal give forbrugere og virksomheder mere brugbare data om madspild.
- Mad skal spises og ikke spildes. At have fokus på ikke at smide mad ud, er et meget konkret og overskueligt projekt for den travle forbruger. Og den gode nyhed er, at man rent faktisk kan gøre en forskel, siger Klaus Jørgensen, områdechef i Landbrug & Fødevarer.
Brødr. Ewers går sammen med tysk slagteri
Danmarks største familieejede korn-og foderstofforretning, Brødr. Ewers A/S, har indgået en aftale med det store tyske slagteri Plukon Agri Deutschland GmbH, som sikrer danske kyllingeproducenter afsætning på det store europæiske marked for kyllingekød.
- Det er første gang i Danmark, at der er lavet en aftale hen over grænsen, som med udgangspunkt i jord-til-bord-princippet omfatter både leverancer af kyllingefoder og slagtning af kyllinger. Begge virksomheder investerer i samarbejdet og ser det som langvarigt, fortæller markedschef Hans Jørgensen, Brødr. Ewers A/S.
Plukon Food Group er det næststørste privatejede fjerkræslagteri i Europa. Selskabet er bredt funderet på alle områder og produktion byder på en bred vifte af alle former for slagtefjerkræ: Almindeligt voksende kyllinger, langsomt voksende, frilands, økologiske og så videre.
Danish Crown Beef satser på 100.000 danske kalve
Danish Crown Beef har på ét år øget salget af to-hjertet kalvekød i Danmark til 90.000 kalve, men markedet er endnu ikke mættet og kalder på flere dyr. Danish Crown har derfor sat en ny, øvre grænse på 100.000 dyr i konceptet.
- Det er vores klare vurdering, at vi under Dansk Kalv-brandet uden problemer kan sælge minimum 10 procent mere, end det er tilfældet i dag, siger Finn Klostermann, administrerende direktør i Danish Crown Beef.
Han påpeger, at konceptet i den sidste ende står stærkere med stabile andelsejere ombord – og de 10.000 flere dyr er interesserede producenters chance for at komme med i konceptet.
- Samtidig skaber skæringsgrænsen på 100.000 dyr en øget robusthed i Dansk Kalv, så vi fortsat kan imødekomme detailkædernes stigende efterspørgsel og sætte ekstra tryk på markedsføringen, fortæller Finn Klostermann.