Åben krig om svinene

Det europæiske marked for fersk grisekød er lige nu i åben krig, lyder det i en markedsanalyse fra Danish Crown.

På den ene side står slagterierne, der forsøger at presse priserne op med udgangspunkt i den stigende notering i Tyskland, mens indkøberne på den anden side forholder sig afventende, fordi der lige nu er et jævnt udbud af kød i markedet.

- Priserne på grisekød er på så højt et niveau, at der bliver lagt arm om hver eneste eurocent. Den armlægning er markant mere kontant, end den ville være ved et lavere prisniveau, og det skyldes simpelthen, at mange af kunderne i forædlingsindustrien kæmper for overhovedet at tjene penge på deres produkter lige nu, siger Lars Albertsen, global salgsdirektør for Danish Crown.

Han fortæller, at det kun i meget begrænset omfang har været muligt at komme igennem med prisstigninger i Europa. Til gengæld er det lykkedes at holde gang i eksporten til Kina - på trods udbruddet af coronavirus - og generelt er der lige nu en god efterspørgsel fra Asien.

- Den ubalance, som vi ser i Tyskland lige nu, er jo ikke et nyt fænomen. Lige nu er det umuligt at spå, om den faldende eksport ud af Europa ender med at tvinge de tyske slagterier til at slagte mindre, eller om det lykkes at komme igennem med prisstigninger i bred forstand, siger Lars Albertsen.

Læs også