Biogasbranchen går en lun tid i møde

Gaspriserne er høje. Og leveret gylle til biogasanlæg ligger i prisniveauet 35-40 kroner pr. m3, lyder prisprognosen ifølge Biogas Danmarks formand, Henrik Høegh, som var gæstetaler på NutriFair-scenen tirsdag.

Husdyrgødning og restprodukter fra landbruget er i høj kurs. Og kursen er stigende, fordi hele Europa ønsker at frigøres sig af russisk gas og olie.

- Den 24. februar var en skelsættende dato (Rusland invaderede Ukraine, red.). Også for biogasbranchen. Vi står i en situation, hvor Europa dagligt sender 4-5 milliarder kroner direkte ind i Putins krigsmaskine som betaling for gas og olie, pointerede formanden for Biogas Danmark, Henrik Høegh, da han tirsdag var gæstetaler på NutriFair-scenen under husdyrmessen i Fredericia.

Henrik Høegh understregede i sit indlæg, at hele Europa ser mod alternativer til russisk energi. Og at biogas – også ifølge en række partier på Christiansborg – er en betydelig del af løsningen.

- Gaspriserne er høje. Og leveret gylle til biogasanlæg ligger i prisniveauet 35-40 kroner pr. m3, lød Henrik Høeghs prisprognose.

Råmaterialet er til stede

Formanden forklarede, at omkring 70 procent af husdyrgødningen og 40 procent af halmen i Danmark potentielt kan køres igennem fremtidens biogasanlæg i et opskaleret set-up.

Der er behov for at kunne producere cirka 50 petajoule energi i biogassektoren årligt. Og potentialet er ifølge Syddansk Universitet på helt op imod 90 petajoule, hvis man samler leverancerne fra husdyr og øvrige dele af landbruget og fødevareproduktionen.

- Der er derfor ressourcer nok, pointerede Henrik Høegh, der samtidig glædede sig over, at landets største bioenergiselskab, Nature Energy, sammen med leverandørerne til selskabet har indgået en 10-årig leverandøraftale.

- Jeg er glad for aftalen, som deler sorger og glæder mellem Nature Energy og leverandørerne, pointerede Henrik Høegh.     

En fjerdedel af gasforbruget

Ifølge formanden vil biogasbranchen i Danmark være i stand til at levere en fjerdedel af gasforbruget i Danmark i 2030.

Blandt de positive effekter vil være, at man i processen kan reducere kvælstofudvaskningen fra husdyrgødningen yderligere.

Som landmand kan man samtidig spare indkøb af handelsgødning. Og er man økolog, vil man delvist kunne sikre sin nærringsstofforsyning ved at blive en del af kredsløbet, påpegede Henrik Høegh blandt andet.

Læs også