Interessen for bæredygtighed og økologi i Tyskland er stigende. Blandt andet er det besluttet, at der skal mere økologi i gryderne i de offentlige storkøkkener, og her kigger tyskerne nordpå til Danmark for at finde inspiration.

Derfor er fødevarer og bæredygtig produktion også et af temaerne for et stort erhvervsfremstød i Berlin i denne uge, hvor både Dronning Margrethe og Kronprins Frederik deltager sammen med blandt andet 15 danske ingrediens- og fødevarevirksomheder.

Tyskland er Danmarks største handelspartner, og importen fra den danske fødevareklynge er steget markant de seneste ti år.

- De tyske forbrugere købte i 2020 økologiske fødevarer for 14,99 milliarder euro, hvilket var en stigning på 22 procent i forhold til året før. Vi forventer, at den udvikling også vil afspejle sig i foodservicesektoren, når det tyske samfund åbner langsomt op efter corona, siger Mette Gammicchia, chef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

Berlin har »firstmovers«

En af de virksomheder der deltager i erhvervsfremstødet er DAVA Foods, der i mange år solgt økologiske æg til detailhandlen i og omkring Berlin, men vil også gerne tættere på foodservice. Især de regionale grossister omkring Berlin.

- Derudover har vi fødevarer og hudplejeprodukter baseret på hamp med fra Møllerup Gods, som vi håber kan passe ind i den grønne omstilling der foregår i Berlin lige nu. Berlin er et interessant område for os, da her er mange firstmovers der går foran med nye trends, siger Jens Madsen, Eksport & Foodservice Direktør, DAVA FOODS

Også Copenhagen Distillery, der producerer økologisk spiritus i høj kvalitet og allerede leverer til en række restauranter og barer i Danmark, håber at skabe kontakter indenfor den økologiske sektor i Tyskland.

-Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi tilbyder en række økologiske produkter og dermed gøre os interessante for restauranter og barer i blandt andet Berlin, siger Jesper Mathiesen, sales manager, Copenhagen Distillery.

Største handelspartner

Tyskland og Danmark har i dag en samhandel til en værdi af 329,6 milliarder kronre, hvilket gør Tyskland til Danmarks største samhandelspartner. Cirka 14 procent af Danmarks vareeksport går til det tyske marked, men der er fortsat et stort potentiale for danske løsninger inden for klima, energi, sundhed og fødevarer.

Fokus for erhvervsfremstødet i Berlin vil derfor være disse sektorer – de står højest på den aktuelle politiske dagsorden og rummer samtidig et betydeligt markedspotentiale for danske virksomheder.