Øko-markdag blev en succes
Med cirka 750 gæster dagen igennem og engagerede udstillere og konsulenter, blev øko-markdag på Erholm Slot præcis den gode oplevelse, som arrangørerne havde håbet.

Langt flere end de ønskede 500 gæster fandt frem til Erholm Slots arealer, da der den 15. juni blev afholdt den første samlede økologiske markdag for hele det økologiske Danmark. Fotos: Henriette Lemvig
Den 15. juni blev den første samlede økologiske markdag afholdt på fynsk jord. Og det med en sådan succes, at arrangørerne allerede nu ved, at dagen gentages til næste år - samme sted.
- Vi er rigtigt godt tilfredse. Det, vi har sat os for, er lykkedes. Målet var 500 deltagere. Vi ligger omkring de 750, og det ser ovenikøbet ud til, at de har det godt både socialt og fagligt, lød det fra Lars Egelund Olsen, økologikonsulent fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, en af hovedkræfterne bag arrangementet.

Lars Egelund Olsen, økologikonsulent fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, en af hovedkræfterne bag arrangementet, er meget tilfreds med øko-markdagens forløb. Her er han flankeret af økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen (tv) og adm. direktør for Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Kirsten Holst (th).
Tilfredse udstillere
Øko-markdagen er landsdækkende, hvor arrangørerne har samlet alle de mindre økologiske arrangementer, der tidligere er blevet holdt rundt i landet til en stor. Der er hentet inspiration fra både Sverige og Tyskland, hvor man netop har sådan en dag med økologisk fokus. Og ifølge Lars Egelund Olsen er også udstillerne tilfredse med arrangementet.
- Det er udstillerne, der også skal trække det, så at de indikerer, at de er tilfredse med arrangementet, det er vi glade for.
Samlet opbakning
Lars Egelund Olsen ser det som en fordel, at man med en samlet øko-markdag kan tilbyde et stort og fyldigt program i stedet for at skulle flere steder – både i forhold til at opsamle viden og i forhold til at skulle udstille sine produkter.
- Det gælder både for gæster, udstillere og konsulenter, lød det fra Lars Egelund Olsen, der glædede sig over, at alle konsulenthuse har bakket op om dagen og er medarrangører.

Hvid lupin har højt indhold af protein. Ofte et godt stykke over de 30 procent.
Hvid lupin kan erstatte soja
DLG fremhævede blandt andet deres hvide lupin-sort Figaro.
- Den har et højt proteinindhold noget over de 30 procent, lød det fra senior salgskonsulent Steffen Lundsgaard, der kaldte den et godt bud i forhold til branchekonceptet om, at man i fremtiden ikke må bruge samme mængder soja i kvægfoderet.
- Vi skal have noget, der kan erstatte sojaen. Lupiner er et godt bud, da de kommer med meget protein. Og her har hvid lupin det højeste proteinindhold, ligesom den også har et højere fedtindhold og dækker godt af for ukrudt hurtigere.
Kræver præcision
Han påpegede, at man generelt skal være skarp til at få lupinfrøene lagt i jorden ved såning.
- Lupiner er en svær afgrøde, man skal lære at kende. Det er en afgrøde, der kræver præcision med ens sådybde. Ellers risikerer man at skulle hoppe en strigling over, og så har vi problemet, sagde han.
Hos DLG har de fire gange så meget lupin i fremavl end tidligere år. Det indikerer, at der er stor fokus på hjemmeavlet protein.

Senior salgskonsulent Steffen Lundsgaard fra DLG fremhævede blandt andet hvid lupins egenskaber som proteinkilde i kvægfoderet.
Yara tilbyder placeret gødning til økologer
Fra 2023 kan økologiske producenter købe gødning hos Yara. Der er tale om den nyudviklede Yara Suna Bio 9-3-1, der kan bruges i de fleste afgrøder.
- Der hvor Yara Suna især udmærker sig er, at den kan placeres, fortalte agronom hos Yara, Jens Bach Andersen til øko-markdagen.
Han fremhævede at det er muligt både at bredsprede eller placere i forbindelse med såning, hvilket blev taget godt imod af økologisk landmand Filip Friis, der driver produktion med 850 hektar og 250 køer i Løgumkloster.
Interessant med placering
Rent geografisk ligger vi fordelagtigt i forhold til at bruge husdyrgødning, da der er mange husdyrproducenter i det sønderjyske.
- Men vi bliver stillet overfor en udfordring, når det ikke længere er tilladt at benytte konventionel husdyrgødning. Og der vil Yaras gødning være en interessant mulighed, netop fordi den kan placeres. Men det kræver, at det bliver til en pris, vi kan betale, lød det.
Ifølge Jens Bach Andersen er gødningen lavet at kød- og benmel samt blandt andet kyllingemøg. Det er en organisk gødning på ammoniumform, der skal omsættes i jorden.

Jens Bach Andersen fra Yara præsenterede den nye økologiske gødning, Yara Suna.

- Det er interessant, at vi får mulighed for at placere gødningen, lød det som kommentar til Yaras nye økologiske gødning fra mælkeproducent Filip Friis fra Løgumkloster.
Ny vårbygsort – otte procent bedre
Blandt udstillerne var Nordic Seed, der med glæde kunne fortælle, at de har en økologisk vårbyg-sort på vej, der har vist cirka otte procent bedre udbytte end de vårbygsorter, der allerede er på markedet.
- NOS 115.279-05, som den hedder indtil nu, gør det godt, sagde produktudvikler hos Nordic Seed, Hans Haldrup.
- Vi har den i fremavl, så den forventes klar til salg til sæson 2024, sagde han.
Mange fordele
Sorten udmærker sig ved det højere udbytte og ligger i foreløbige landsforsøg med et forholdstal på 110. Derudover er den nematoderesistent og har et middellangt, stift strå, der gør den velegnet i forhold til lejesæd. Den busker sig godt og har dermed en god konkurrenceevne mod ukrudt.
Mulig maltbygsort
- Sorten er en krydsning mellem de allerede kendte sorter Ellinor og Stairway, hvilket giver indikation om, at det kan blive en sort egnet til maltbyg, da begge forældre har maltkvaliteter, ligesom den i foreløbige undersøgelser har vist gode tal. Men nu må vi se. Det er en lang proces at blive godkendt i forhold til malt, men det tegner godt, lød det fra den erfarne produktudvikler.

Hans Haldrup, produktudvikler hos Nordic Seed, ser gode takter i ny økologisk vårbygsort, der har vist cirka otte procent bedre udbytte end de vårbygsorter, der allerede er på markedet.