Økodag i blæsevejr slog rekorder

Deltagerne til Økodagen ved LandboNord forleden fik noget af en oplevelse, da de blandt andet lagde vejen forbi vindmøllecenteret i Østerild.

Turen gik blandt andet forbi vindmøllecenteret i Østerild.

LandboNord Økologirådgivning havde forleden inviteret til Økodag. Denne gang i det vestligste hjørne af rådgivningsvirksomhedens kerneområde.

Her startede dagen med besøg på verdens største vindmølletestcenter i Østerild. Det blev en stor oplevelse for alle, især fordi, at der netop denne dag blev slået danmarksrekord i producerede megawatttimer fra vindmøllestrøm.

- Så det var ikke noget at sige til, at vi blev blæst godt igennem, fortæller Eske Harboe Høj Laursen, som er planteavls- og økologikonsulent ved LandboNord.

En anden rekord, som deltagerne fik set på testcenteret, var nacellen (toppen, red.) til verdens største vindmølle, som netop dagen før var ankommet.

Efter besøget på testcenteret gik turen til Thy Event & Naturcenter. Her blev deltagerne klogere på, hvad der sker indenfor økologien lige nu. Der var blandt andet indlæg fra LandboNords konsulenter om investeringsstøtte, generationsskifte, nye regler og ændring af landbrugsstøtteordning samt den økologiske foderforsyningssituation.

Dagen sluttede med bedriftsbesøg hos mælkeproducent Per Barup, Frøstrup, som blev økolog i 2016. Sidste år tilkøbte han en konventionel ejendom og byggede en stald, så han kunne samle besætningen. Det gav en udvidelse fra 135 til 340 årskøer.

Pers køer yder cirka 10.200 kg EKM til mejeri.

- Vi fik hørt om, hvilke tanker Per havde gjort i forbindelse med udvidelsen samt set Pers nye stald med udendørs foderbord og robotter, fortæller Eske Harboe Høj Laursen.

Læs også