bannerPos

Økologer vil være en del af klimaløsningen

Der er behov for en økologisk produktion, der i højere grad lever op til forbrugernes forventninger, også hvad angår klima, mener Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer. Arkivfoto

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
14-10-2019 09:25
Klimaet er på alles læber - og med rette. Derfor er klimaet og klimaforandringerne også omdrejningspunktet for en stor del af programmet, når den danske øko-branche samles til økologikongressen 20.-21. november, der er arrangeret af Seges, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer samt Biodynamisk Forening.

Her vil forskere, landmænd, butikskæder, køkkenprofessionelle og politikere dele den nyeste viden om økologi og bæredygtighed.

Op mod 900 deltagere forventes til året Økologikongres, som finder sted i Vingsted den 20. – 21. november. Bæredygtighed og klima står højt på dagsorden.

- Forbrugerne forventer, at landbruget leverer fødevarer af høj kvalitet, der er produceret bæredygtigt, klimaneutralt, lokalt og med hensyn til velfærd og biodiversitet. Vi skal hele tiden udvikle og blive dygtigere, så vi er parate til at imødekomme morgendagens krav til en klimabevidst og bæredygtig fødevareproduktion. Det skal økologien være en del af, siger Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug og Fødevarer.

- I økologien er der indbygget en række løsninger på flere bæredygtighedsmål som rent vand og naturindhold. Økologien har, ligesom landbruget, som helhed sine udfordringer med ikke mindst klima. Vi arbejder intenst på at skabe effektive klimaløsninger. På kongressen bliver vi klogere på, hvor økologiens styrker og svagheder er på en bredere bæredygtighedsdagsorden, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Det er Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Biodynamisk Forening og Seges, der står bag Økologikongressen, som finder sted hvert andet år.

Tendenser, muligheder og debatter
Kongressen er for alle økologer og byder på 58 møder, hvor rådgivere, forskere, landmænd og andre eksperter formidler den nyeste viden inden for alle produktionsgrene. Møderne peger imod tendenser, muligheder og debatter, hvor det fælles mål er at se på, hvordan det økologiske landbrug kan være med til at sikre en bæredygtig og klimabevidst fødevareproduktion?

Programmet indeholder en bred vifte af temaer, og ét af fokuspunkterne er jordens frugtbarhed. På fem faglige møder kan deltagerne få inspiration til bl.a. at binde kulstoffet i jorden og derved både øge jordens frugtbarhed og slå et slag for klimaet.

Det kalder nemlig på handling, når landbruget i 2017 stod for cirka 30 procent af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser.

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next