bannerPos

Økologien blomstrer med Køkkenprisen 2020

Køkkenprisen uddeles til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig særligt indenfor arbejdet med økologiske råvarer.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
19-05-2020 08:59

De Økologiske Køkkenroser skriftede i år navn til kØkkenprisen. Ændringen er en del af markeringen af at det danske Ø-mærke har været på markedet i 30 år. Derfor er der nu skruet ekstra op for ambitionerne og kriterierne, så prisen følger med tiden og fortsat kan være med til at højne kvaliteten ude i køkkenerne.

Inspiration for andre

De nominerede kandidater til kØkkenprisen er først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil, der kan være til inspiration for andre køkkener. Og så er der tale om køkkener, der har et ekstraordinært fokus på at lave god og velsmagende mad, hvor der er fokus på sæsonens økologiske råvarer.
 
På trods af den ekstraordinære Covid-19 situation, har antallet af indstillinger været højt. De mange indstillinger og deres høje ambitionsniveau vidner om, at den økologiske grønne dagsorden er kommet for at blive og at, der er stor stolthed forbundet med at bidrage til prisen og den ære der følger ved at blive nomineret til prisen.

Det høje niveau har gjort juryens udvælgelsesproces sværere, fordi der har været så mange kvalificerede kandidater på tværs af hele Danmark. I år skal juryen blandt andet besøge et botilbud i København, et hospital i Randers og en Højskole i Hørve.

- Det har været en utrolig spændende og svær udvælgelsesproces. Kreativiteten og opfindsomheden, der har gennemsyret årets indstillinger, har været helt i særklasse og det bliver noget af en opgave at finde den endelige vinder. Jeg og resten af juryen glæder os til at komme ud og se de gode initiativer udført i praksis og møde ildsjælene bag, på deres egen hjemmebane i køkkenerne, siger Kristian Ploug Grut, jurymedlem og ansvarlig for kØkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer.
 

De nominerede er:

Daginstitutionen Lunas Ark, Greve
 
Botilbuddet Rentemestervej, Center Campo, København NV
 
Vallekilde Højskole, Hørve
 
Regions Hospitalet Randers, Randers
 
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.
 
Juryen besøger de nominerede køkkener i juni og juli, hvorefter vinderen vil blive præsenteret på den store branchedag »Fødevaredagen«, der afholdes 29. september på Hindsgavl Slot på Fyn.

1900 droppet som referenceår: - De får et direktivproblem

Fra Seges påpeger man forud for eksperthøring i næste uge, at det strider mod EU’s vandrammedirektiv at droppe år 1900 som referenceår for klorofyl, mens man fastholder år 1900 som referenceåret for udbredelsen af ålegræs.

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1850 (36982 artikler)Prev1234567184818491850Next