Pensions- og forsikringsmægler: Mange landmænd er dårligt sikret
33 procent af landmændene har slet ingen eller utilstrækkelig pensionsordning og mangelfulde personlige forsikringer, oplever pensions- og forsikringsmægler. Det stiller dem dårligt ved alderdom, ulykker eller dødsfald.

- Jeg er meget overrasket over, at pension og personlige forsikringer har været så nedprioriteret i landbruget. Det ser værre ud hos landmændene, end jeg oplever i andre brancher, siger forsikrings- og pensionsmægleren Arne Justesen, Klink & Jensen.
En stor del af de nordjyske landmænd er meget dårligt stillede, når de engang skal på pension, eller hvis de bliver syge. Kommer de ud for dødsfald, er der ikke taget hensyn til deres efterladte.
Det vurderer Arne Justesen, pensionsmægler ved pensions- og forsikringsmæglervirksomheden Klink & Jensen.
- Jeg er meget overrasket over, at pension og personlige forsikringer har været så nedprioriteret i landbruget. Det ser værre ud hos landmændene, end jeg oplever i andre brancher, siger den erfarne pensionsmægler.
Ingen pensionsordning
Det generelle billede hos Klink & Jensen, der dækker hele landet, er, at en tredjedel af dem, de kommer i kontakt med, hverken har pension eller forsikring.
Indtil videre er det hver fjerde nordjyske landmand, Arne Justesen har besøgt, der ikke har haft hverken pension eller personlig forsikring.
Det betyder, at rigtig mange landmænd skal leve af deres folkepension alene, mens landmændene selv indbetaler til deres ansattes pensionsordning.
Arne Justesen hører også, at mange landmænd betragter deres ejendom som deres pensionsopsparing. Men det er en usikker pensionsordning, vurderer han.
- Hvad nu, hvis man er gået fallit, inden man skal på pension, spørger han.
En pensionsordning er kreditorbeskyttet, hvilket betyder, at den ikke kan inddrages ved for eksempel en konkurs.
Forsikring når ulykken er ude
Billedet med de manglende pensionsordninger tegner sig også for de personlige forsikringer. Arne Justesen anbefaler, at landmænd har forsikring ved tab af erhvervsevne og kritisk sygdom. Det kan for eksempel være, hvis han kommer ud for en alvorlig arbejdsulykke eller får en blodprop.
- Har landmanden ikke en forsikring mod tab af erhvervsevne eller ved kritisk sygdom, skal han leve af det, han får tilbudt gennem det offentlige, hvilket er cirka 100.000 kroner om året, fortæller pensionsmægleren.
Arne Justesen understreger desuden, hvor vigtigt det er, at selvstændige sørger for at have en sundhedsforsikring.
Den sikrer, at landmanden har adgang til hurtig behandling i sundhedsvæsenet, så han hurtigt kan komme i gang med arbejdet igen, hvis han skulle blive syg.
- Især for selvstændige er det afgørende, at de er arbejdsdygtige, siger han.
Efterladte er ikke sikret ved dødsfald
Arne Justesen er også rystet over, hvor mange landmænd der slet ikke har en livsforsikring, eller at summen er meget lav.
- Hvis landmanden er enlig eller ingen slægtninge har, er en livsforsikring selvfølgelig ikke nødvendig, men hvis der er en familie, han eller hun gerne vil sikre, så er det afgørende, at der er en god livsforsikring til de efterladte, siger han.
De landmænd, der har både pensionsordning og forsikring, kan også med fordel få besøg af en uvildig pensions- og forsikringsmægler, fordi det ifølge Klink & Jensen oftest kan gøre deres dækning bedre og billigere.
Arne Justesen fortæller, at han blandt andet har oplevet forsikringer, der er udløbet allerede ved 60 år, og at han også ser mange forsikringer, der er for dyre, eller hvor dækningen kan blive bedre.

Mange landmænd er dårligt stillet forsikrings- og pensionsmæssigt, mener pensions- og forsikringsmægleren Arne Justesen, der er overrasket over omfanget.