Forudser store fald på råvarer

Den høje inflation kan snart være et overstået kapitel, lyder det i en forudsigelse. For råvarepriserne er på vej ned i niveau.

Det er ikke nogen hemmelighed, at 2022 vil blive husket for krigen i Ukraine, men også for de prisstigninger, der er kommet som en afledt effekt af krigen. 

Men snart vil man se et kursskifte i økonomien. Det mener råvareanalytiker Tom Bundgaard. Den kommende tid vil byde på meget større prisfald end i de seneste uger, forudser han, efter at hvedepriserne de seneste måneder har været faldende, blandt andet i USA. Men det er ikke det eneste punkt, der er sket en ny udvikling.

- Det er stort set alt, der falder nu. Nogle råvarer er faldet med 10 procent, på andre er prisen ligefrem halveret, men næsten alt falder, siger Tom Bundgaard, der er chefanalytiker hos råvareanalyseskabet Mintec, til Politiken

Han vurderer, at råvarepriserne vil fortsætte med at falde. Det skyldes ifølge Tom Bundgaard, at priserne, også inden Ruslands massive invasion i Ukraine, var urealistisk høje. 

- Der er blevet pustet en prisboble op gennem 2021 og 2022, som fik yderligere luft af krigen i Ukraine, men nu brister den. Der kan komme små stigninger igen på blandt andet hvede i de kommende måneder, men den overordnede retning vil blive klart nedad i de kommende et til to år. Vi har større prisfald i vente. Meget større. Priserne vil falde fra et højt til et medium niveau i første omgang, siger Tom Bundgaard til Politiken.

Han tilføjer dog, at priserne på olie og naturgas formentlig ikke vil følge den udvikling, primært på grund af Ruslands store betydning på området. 

Læs også