De unge landmænd er klar

SAGRO har afviklet en stribe aftener om generationsskifter og etablering.

SAGRO havde i aftes den sidste af en række informationsaftener omkring etablering og generationsskifter.

Over den seneste måneds tid har omkring 250 både yngre og ældre landmænd deltaget i aftenerne, der har budt på indspark fra både SAGROs rådgivere og samarbejdspartnere, og ikke mindst en række yngre landmænd, der har etableret sig på forskellig vis.

- Vi har virkeligt mødt mange dygtige unge landmænd, siger SAGROs cheføkonom Morten Dahl Thomsen.

Og det er nødvendigt, for der er et stort behov for at generationsskifte i dansk landbrug.

De unge har både den uddannelsesmæssige baggrund og oftest også ledererfaring fra driftslederstillinger og de er ofte meget bevidste om, hvad deres ambitioner og visioner peger frem mod – ellers bliver de det gennem den proces, som SAGRO tilbyder i forbindelse med etableringsplanerne, siger cheføkonomen.

- Vores erfaring med de efterhånden mange sager, vi har gennemført som etablering eller generationsskifte, er, at de unge er meget ihærdige, men som regel også har den tålmodighed, der skal til, for det kan tage måneder og op til et år, før det rigtige match mellem køber, bedriften og finansieringen er fundet, siger Morten Dahl Thomsen.

Forbered Jer og find hjælp

For rigtigt mange unge landmænd er det en stor udfordring at finde finansieringen, og mange har oplevet at løbe spidsrod mellem bankerne.

- Det handler enkelte gange om, at de unge ikke har forberedt sig tilstrækkeligt, mens det de fleste gange er høje krav til egenfinansiering, der spænder ben for projekterne, siger Morten Dahl Thomsen.

Derfor har SAGRO med succes medvirket til en lang række projekter med balance-punkter på 70-80 mio. kr., hvor der blandt andet har været eksterne investorer med i den finansieringsmodel, der er skruet sammen.

- Vi oplever, at de unge landmænd sagtens kan se mulighederne i at se bort fra det traditionelle selveje, og se mulighederne – og fordelene – i at blive direktør i virksomheden. De kan tilmed opleve at få god sparring fra den investor, der kommer med.

Gør klar til generationsskifte

Niels Morten Østergaard Nielsen, Jytte Nielsen og sønnen Christian Østergaard Nielsen var kommet til Billund for at høre om muligheder i generationsskifte.

59-årige Niels Morten driver en slagtekalvegård ved Billum med 500 slagtekalve år, 120 stude og 200 hektar planteavl. 27-årige Christian har det sidste halvandet år arbejdet hjemme på gården med henblik på et generationsskifte.

- Vi er i det meget tidlige stadie, og det er spændende at høre om andres erfaringer, siger Niels Morten Østergaard Nielsen.

Familien har ikke lagt nogen tidshorisont for processen. Christian føler sig klar til at overtage og forestiller sig, at det skal ske inden for omkring 3 år.

Der er heller ikke regnet på priser og betingelser endnu, men for Niels Morten er det vigtigt, at få sendt gården godt videre.

- Der skal være noget for de kommende generationer at komme efter. Niels Morten købte selv i 2007. Det var for dyrt, som han selv siger det. Og han forestiller sig derfor, at det skal blive bedre for sønnen.

- Det vigtigste, er at han har lyst til det – ellers bliver det ingen succes, sagde Niels Morten Østergaard.

Læs også