Slægtsgård skifter hænder efter udspil om gaveafgift

Generationsskiftet lå færdigt og klar til underskrift i skuffen hos planteavler Hans Bay-Smidt på Djursland. Nu ejer han en fjerdedel af bedriften, mens hver af de tre børn gør det samme.

I godt et år har Hans Bay-Smidt, der er tredje generation på gården Attrupgaard ved Balle på Djursland, haft et fikst og færdigt generationsskifte liggende klar i skuffen.

Det eneste, der manglede for at gøre de mange dokumenter gyldige, var de sidste underskrifter. De underskrifter har han netop sat sammen med sine tre børn, der nu retmæssigt ejer en lige stor del af den gamle slægtsgård, der første gang kom i familiens varetægt i 1933.

En fjerdedel til hver af de tre børn og en fjerdedel til Hans Bay-Smidt og konen.

- Det har været rart at have en færdig plan til at ligge klar, som bare skulle tages frem og underskrives. Generationsskiftet er altid en af de ting, vi landmænd kan tænke meget over, så det har givet ro i maven at have det afklaret, siger Hans Bay-Smidt, der foruden gården ved Balle også har gården Kristianslund ved Trustrup og driver 250 hektar med planteavl på Djursland.

Egentlig var det slet ikke meningen, at generationsskiftet skulle føres ud i livet nu.

Hans Bay-Smidt ville nemlig have ventet med at lade gården skifte hænder til den foregående blå regering havde fjernet den omdiskuterede bo- og gaveafgift.

Men da valgresultatet kom i rød bloks favør, skyndte han og familien at få sat de sidste underskrifter.

Hans Bay-Smidts første reelle tanker og planer om overdragelsen af slægtsgården kom på bordet, da han tilbage i 2017 deltog på LMO’s seminar om generationsskifte.

Sidst i november afholder LMO et lignende seminar med ni af LMO´s eksperter.

En af eksperterne er chefrådgiver Susanne Møberg, som også har ført generationsskiftet igennem hos Hans Bay-Smidt.

Når deltagerne går hjem fra mødet, vil det være med en individuel handlingsplan i hånden og et klart mål i forhold til deres videre forløb.

Læs også