Bæredygtigt Landbrugs flere år gamle gødningssag er slut.  

Formanden for foreningen, Flemming Fuglede, meddelte i går på generalforsamlingen, at sagen er bilagt.

- Vi erkender nu, at vi ikke kan komme længere med sagen. Vi har indgået forlig med staten om gødningssagen. Men det er vigtigt at sige, at der nu er opbygget meget viden, så vi er klar til med få dages varsel at indgive en ny stævning mod staten, hvis oppositionen (i Folketinget, red.) får magt, som den har agt, understregede formanden.

- Vi har brugt så mange millioner kroner på gødningssagen, men vi har også fået meget stor viden. Og nu kører vi videre, lød det fra Flemming Fuglede, der takkede Landsforeningen af Danske Svineproducenter og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter for at være biintervenienter på stævningen.

Foreningens plan med gødningssagen var at fjerne de – efter foreningens opfattelse – særregler, der gælder for de danske landmænds brug af gødning,

Gevinster

Flemming Fuglede understregede dog, at sagen har positive gevinster – blandt andet har den ifølge formanden vist et behov for Landbrugspakken og bedre gødningsvilkår.

I et notat, som Bæredygtigt Landbrug sendte ud i går, lød det:

- Landbrugspakken havde ikke været mulig uden gødningssagen. Det var i Vestre Landsret, at der via vidneudsagn blev påbegyndt en bevisførelse, der førte til en ændring af beregningerne af marginaludvaskningen, som muliggjorde mere gødning. Påvisningen var, at marginaludvaskningen ikke var 33 procent, men højst 19 procent.

Endvidere har foreningen via gødningssagen nu med syn og skøn fået fastlagt, hvor voldsomt tabet for landbruget reelt har været. Det har været et meget stort minus på landbrugets bundlinje i mange år, lyder foreningens argument.

- Vi erkender nu, at vi ikke kan komme længere med sagen

Flemming Fuglede, formand, Bæredygtigt Landbrug

Dyrt og ineffektivt

Derudover peger Bæredygtigt Landbrug på, at den med gødningssagen har fået slået fast, at normreduktion er et af de dyreste og mindst effektive virkemidler til nedsættelse af kvælstofudledningen.

- Vi erkender nu, at vi ikke kan komme længere med sagen

Gødningssagen har også banet vejen for, at foreningen har fået afdækket, hvor ringe grundvandsovervågningen i Danmark reelt er, lyder det i notatet.

- Vi har fået tilbagevist COWI rapporten som totalt mangelfuld, og at den er blevet udarbejdet i tæt kontakt med det ministerium, rapporten skulle undersøge, lyder det videre.

Endelig er det nu ifølge Bæredygtigt Landbrug afdækket, at der i beregningerne i forbindelse med landbrugspakken er regnet 50.000 tons for højt på den samlede N-kvote, og at det er forkert, når det påstås, at landmanden kun bruger 52 procent af den ekstra kvote.

-  Gødningssagen har medført, at Bæredygtigt Landbrug har samlet en viden om kvælstof, kvælstofregulering og modeller, som er uvurderlige og giver stor respekt for Bæredygtigt Landbrugs faglige arbejde på området, fastslår foreningen.

Skepsis

Endelig peger Bæredygtigt Landbrug på, at det nu efter gødningssagen står klart, at den direkte udledning fra overløb på rensningsanlæg er større end besparelsen på reducerede normer.

Meldingen om, at sagen mod de påståede danske særregler på kvælstofområdet er slut, blev mødt med ophøjet ro i salen. Dog var den sjællandske svineproducent Peter Kjær Knudsen kritisk over for at sagen nu er slut.

- Der ligger nogle ting i gødningssagen, som kunne have dannet præcedens, så måske skulle man have fortsat med sagen. Der er selvfølgelig en risiko for at tabe sagen, men hvis der er nogen som helst chance for at vinde den, så skulle man have fortsat den. Sagen er vigtig, fordi den kan bruges i andre sager også, sagde Peter Kjær Knudsen.