Mistanke om sundhedsskadelige pesticidrester i to procent af stikprøver
DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet en rapport på baggrund af deres stikprøveanalyse af en lang række fødevarer i tredje kvartal 2019. Den viser en mistanke om sundhedsskadelige værdier i godt to procent af analyserne. Primært i det importerede frugt og grønt fra udlandet. Særligt ét land skiller sig ud.

Der er mistanke om sundhedsskadelige pesticidrest-mængder i 12 ud af 542 stikprøver af frugt og grønt foretaget i tredje kvartal 2019. Samlet set var der overskridelser af grænseværdier i 45 af stikprøverne. Foto: Colourbox.
Hvert kvartal rapporterer DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen resultater fra den danske pesticidkontrol.
Rapporten for tredje kvartal 2019 omfatter resultater for 542 konventionelle eller økologiske stikprøver og mistankeprøver af frugt, grøntsager, korn, forarbejdede produkter og animalske produkter, som er analyseret for pesticidrester.
I den forbindelse har DTU Fødevareinstituttet vurderet, at 12 prøver kan udgøre en sundhedsmæssig risiko.
Det drejer sig om fund af prothiofos i importeret kailankål, tricyclazol i importeret ris og chili, og hexachlorbenzen i danske gulerødder.
Skadelighed ikke afklaret
I otte importerede prøver af appelsin, banan, mandarin, asiatisk centella, koriander, chili og mango er chlorpyrifos fundet i mængder, der både ligger under den gældende grænseværdi (seks prøver), og som overskrider den (to prøver).
DTU Fødevareinstituttet oplyser, at det ikke er afklaret, om chlorpyrifos har en skadelig virkning på generne. En sundhedsmæssig risiko ved fund af stoffet kan derfor ikke udelukkes – uanset om grænseværdien er overholdt eller ej.
DTU Fødevareinstituttet vurderer derfor, at man ikke kan udelukke en sundhedsmæssig risiko i alle prøver med indhold af chlorpyrifos.
Hvis pesticidindholdet i en fødevare overskrider grænseværdien, må den ikke længere sælges.
Vurderes det ydermere, at indholdet kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, bliver fødevaren også tilbagekaldt fra markedet, og der bliver sendt en advarsel via EU’s advarselssystem for foder og fødevarer, RASFF.
Stikprøvekontrollen fra DTU Fødevareinstituttet har fundet flest overskridelser af grænseværdier i grøntsager produceret i Thailand i 3. kvartal 2019.
I de samlet set 45 prøver, hvor der blev fundet overskridelser, stammede de 36 fra Thailand.
aldo