Skal landbruget betales for at øge jordens humusindhold?

Jorden indeholder cirka dobbelt så meget kulstof i form af humus, som der findes i atmosfæren i form af CO2. - Kan vi øge landbrugsjordens indhold af humus med blot én procent, kan vi indfri en stor del af hele landets mål om at nedbringe CO2- belastningen. Omvendt vil en nedgang i jordens indhold af humus øge udfordringen med at nedsætte landets samlede CO2- udslip, oplyser Erik Sandal.

Indholdet af bundet kulstof i form af humus og organisk stof har været faldende i de danske lerjorde i de sidste 40 år. På lerjorde er indholdet af kulstof faldet gennem flere årtier. De seneste målinger fra 2018 er lige på trapperne og imødeses med spænding på, om faldet fortsætter eller er vendt. Kilde: Kvadratnettet.

Agerjordens kulstofindhold måles hver 10. år i Kvadratnettet.

For at få en samlet opgørelse over indholdet af organisk kulstof i dansk landbrugsjord og samtidig se udviklingen i humusindholdet gennem årene blev der taget jordprøver i kvadrater over hele landet i 1986, 1997, 2009 og senest i 2018. Offentliggørelsen af de seneste målinger er nu på vej.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også