Hold ekstra øje med lus, rust, storkenæb og pileurt

- Snart falder der lidt ro på, lyder det fra planteavlskonsulent, der anbefaler ekstra opmærksomhed på lus, rust, storkenæb og pileurt.

Ugens status byder på sprøjtning i vinterhveden – enkelte steder ses brunrust og lus. Umiddelbart er det ikke planteavlskonsulent hos Velas, Kristoffer Boye Larsens indtryk, at lusene er noget, der bør bekymre i hvede. Der holdes dog øje med lus frem til stadie 75.

Lus og rust

Derimod fremhæver han enkelte vårbygmarker med store mængder lus.

- Er der mere end 25 procent angrebne strå med lus, udløser det behandling, når vi alligevel kører. Er der mere end 40 procent angrebne strå, udløser det alene behandling. I så fald kan man overveje, om strategien mod svamp skal ændres.

Kristoffer Boye Larsen påpeger, at det er vigtigt, at man kommer ud i marken og tjekker inden, at man kører sin svampesprøjtning, og anbefaler samtidig, at man også er opmærksom på rust i forhold til middelvalg.

- Her er det det samme. Vi ser stor variation i angrebsgraden, ligesom der også er stor forskel på, hvilket stadie vårbyggen er i.

Storkenæb og pileurt

Majs er flere steder påvirket af det køligere vejr, der har ramt Danmark den sidste uge. Fremspiringen bemærkes dog som rigtig god.

- Her er det tid til anden ukrudtssprøjtning. Man skal især være opmærksom på storkenæb og pileurt i forhold til, om der skal tilsættes Fighter eller Starane til kombinationen af MaisTer og mesotrion-produkt.

Kristoffer Boye Larsen påpeger, at man mange steder skal over majsen senest i weekenden.

Læs også