HØST-TOUR
Frøhøsten i det vestlige Danmark kommer først rigtig i gang i næste uge
- Endnu er det kun rødsvingel, engrapgræs og hundegræs, der har været høstet af betydning på Fyn. I Jylland er rajgræsset stort set ikke modent endnu, fortæller Erling Christoffersen, avlschef for vest, DLF. Han ser ingen grund til eventuel panik over frøhøsten på nuværende tidspunkt.

Op mod halvdelen af rødsvinglen er på nuværende tidspunkt høstet i det fynske område. Her bliver der et tidligere år høstet rødsvingel på Tranekær gods på Langeland. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Der er stor forskel på frøhøsten fra Østdanmark og til det fynsk-jyske område.
Det fastslår Erling Christoffersen, avlschef for DLFs vestlige område, torsdag middag.
På Sjælland og Lolland/Falster forløber frøhøsten nogenlunde planmæssigt og med et lille plus i forhold til normaludbytter, lyder vurderingen fra Birthe Kjærsgaard, avlschef for DLF Øst.
- Men se blot på DMI’s Tørkeindeks. Det har regnet markant mere på Fyn og især i Jylland. Og det påvirker selvfølgelig den frøhøst, som for flere arter kun lige er kommet i gang, siger Erling Christoffersen.
Rødsvingel og engrapgræs
Overordnet fortæller Erling Christoffersen, at der foreløbig er høstet en del engrapgræs.
- Og det er egentlig gået meget godt. Der står fortsat en del tilbage at høste. Udbytterne lyder fornuftige, uden at jeg vil sige det mere præcist lige nu.
Rødsvingel er den store frøgræsart i det fynske.
- Der er nok høstet mellem en tredjedel og halvdelen af de fynske rødsvingelmarker. Resten af rødsvingelen er klar. Og får vi godt høstvejr hen over weekenden, så vil der ikke være meget rødsvingel tilbage.
- Også for rødsvingel hører vi om fornuftige udbytter.
Hundegræs er både skårlagt og høstet flere steder. Men der mangler fortsat en del hundegræs at høste i det vestdanske område.
Hvidkløver er i Østdanmark vurderet meget dårligt.
- Her i det vestdanske er hvidkløvermarkerne endnu ikke klar til skårlægning. Det bliver først om en uges tid, at skårlægning starter.
- Ligesom i øst så har bestøvningen af hvidkløveren været påvirket negativt af den meget regn.

DMIs tørkeindeks fra i går, torsdag, viser tydeligt forskellen på nedbøren mellem Vest- og Østdanmark. Hvor der ligefrem er tørke på det sydlige Falster, er det meste af Jylland mørkegrønt af regn. Kilde: DMI
Høj sol og blæst
Især i Jylland er rajgræs den store frøgræsafgrøde.
- Der er høstet en lille smule af de helt tidlige rajgræssorter – næsten så lidt areal som ingenting. Alle de store rajgræssorter bliver først modne om en uges tid, hvor vi så bare kan håbe på godt høstvejr.
- Udbytterne kan vi ikke vide noget om endnu, men afgrøderne ser pæne ud. Udfordringen er al den vedvarende regn, som giver genvækst og markerne bliver mere og mere grønne, som dagene går.
Der skal noget høj sol og blæst til. Og ellers vil godt skærebordsudstyr og teknik nok hjælpe en hel del, vurderer Erling Christoffersen.
Også strandsvingel er klar til skårlægning, men på Fyn høster mange direkte og strandsvinglen vil være klar hertil en gang i næste uge.
Is i maven
Generelt har frøafgrøderne i det vestdanske område ikke været høstmodne.
- Det er faktisk kun rødsvingel, engrapgræs og hundegræs, der har været modne og som er høstet nogenlunde planmæssigt.
- Om 10 dage kan vi begynde at male fanden på væggen, hvis det fortsat regner. Men endnu er der bestemt ingen grund til panik.
Det bliver i den kommende uge, at frøhøsten i det fynske rigtig kommer i gang – om vejret vil. I Jylland skal rajgræsset vente yderligere afhængig af vejret.
Situationen ville have være en anden og med lidt panik på, hvis græsset havde stået og været moden i 10 dage.
- Lidt panik kan vejrudsigterne måske skabe. Nu lover man regn igen på mandag og det kan måske få nogen til at starte i noget ikke helt modent frø på søndag.
- Det er den velkendte is i maven, som man skal finde frem, lyder anbefalingen fra Erling Christoffersen.

- Der kan være behov for at have is i maven og ikke høste for tidligt, siger Erling Christoffersen, avlschef DLF vest. Arkivfoto: Henriette Lemvig