Dræning bør være en fast post i budgettet

Der er behov for at optimere landbrugsarealer for at sikre maksimal produktivitet og rentabilitet.

Af strategi- og virksomhedskonsulent Morten Elkjær. Agillix Strategi | Virksomhedsledelse

I øjeblikket er der sæson for at få lagt budgetter, og flere landmænd har fået øjnene op for at bruge budgetterne aktivt i virksomheden – blandt andet i forbindelse med dræning. Dels for at optimere sit udbytte, men også i forbindelse med opkøb og videresalg af jord.

Velfungerende dræningssystemer kan være afgørende for markens sundhed og afgrødeudbyttet, og i lyset af de seneste vejrmønstre med store mængder nedbør, er det blevet tydeligere end nogensinde, at en effektiv vandhåndtering er vigtig.

Her i Agillix anbefaler vi, at dræning bliver tænkt ind som en fast post i budgettet. Det er det allerede for mange landmænd, men vi ser i stigende grad, at der kommer flere økonomiske faktorer ind i overvejelserne.

Dræning er typisk et af de emner, vi berører med kunden i forbindelse med budgetlægningen. Ofte har landmanden selv en idé om, hvilke arealer der vil være en fordel at få drænet for at optimere udbyttet, men der er selvfølgelig også de scenarier, hvor der skal investeres i mere jord, og der kommer meromkostninger i form af dræning af de nye arealer.

I beregningerne ser vi blandt andet på omkostninger til anlæg, vedligeholdelsesomkostninger, langsigtede fordele og afkast. Vores erfaring i den forbindelse er, at der bør afsættes »tilstrækkelige midler« i budgettet, så man først og fremmest opnår den ønskede effekt af dræningen. Dels når vi ser på udbyttet, men også at systemet bliver nemt at vedligeholde.

Dræning som den langsigtede investering

I lyset af den grønne trepartsaftale vil landbruget i den nærmeste fremtid stå over for en markant omstilling. Der vil blive lagt vægt på at reducere landbrugsjord blandt andet til fordel for naturgenopretning, og det vil naturligt øge behovet for at optimere de tilbageværende landbrugsarealer for at sikre maksimal produktivitet og rentabilitet. Derfor er vores råd, at du sammen med din planteavlskonsulent får afsøgt mulighederne for at optimere dine arealer.

Hvis du har brug for at arbejde videre med din dræning på et strategisk niveau, så har vi her i Agillix mulighed for at samle et hold af eksperter omkring dig, så vi får regnet på forskellige scenarier. Det kan være i samarbejde med planterådgivningen, der vurderer afgrødernes etablering, forventninger til de kommende vækstsæsoner og potentielle indsatsområder. Det kan være i samarbejde med vores miljørådgivere, som følger de muligheder og begrænsninger, der ligger i kølvandet på den grønne trepart.

Mulighederne er mange. Uanset hvilket behov du får for dræning i fremtiden, så sørg for at være proaktiv og få det på budgettet til den kommende sæson – hvis du ikke allerede har gjort det.

Læs også