Rigtig mange landmænd fik øje på muligheden for at spare omkostninger ved pløjefri dyrkning, da kornprisen var nede omkring 80-90 kroner i starten af 00’erne.

- På den måde fandt de ud af, at de får en hel masse andre fordele, og at der sker meget med jorden. Men det er ikke for sjov, man dyrker sin jord pløjefrit, for i sidste ende skal markbruget være en forretning, fortæller planteavlskonsulent Erik Sandal, der også er medlem af bestyrelsen i Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark.

De største besparelser findes hos de landmænd, der går over til conservation agriculture (CA), hvor den eneste jordbearbejdning er den, der foregår med såmaskinen.

- De største besparelser findes i de tilfælde, hvor maskinparken virkelig forenkles. Her kan der i nogle tilfælde være besparelser på helt op til 2.000 kroner pr. hektar. Det er, hvor der kan spares to traktorer og to mand til pløjearbejdet, og hvor hele tilsåningen klares af en mand og en traktor, siger Erik Sandal.

Men han understreger også, at besparelserne er meget varierende fra bedrift til bedrift.

- En landmand kan spare sit eget tidsforbrug, og det kan måske ikke ses på bundlinjen, mens en anden måske kan spare 225 kroner i timen, når der er tale om lønnet arbejdskraft, siger rådgiveren.

Pløjefri kan spare 1.000 kroner pr. hektar

I de tilfælde, hvor en landmand stopper med at pløje og i stedet harver, er der også ofte besparelser at hente.

- Vi ser besparelser på 400-500 kroner pr. hektar ved at gå fra et pløjet til et pløjefrit system, men nogle har også sparet helt op til 1.000 kroner pr. hektar, siger planteavlskonsulenten, der netop har udført et såkaldt PløjefriTjek hos en landmand, der overvejer at gå over til pløjefri dyrkning. Tjekket viste en besparelse på 900 kroner pr. hektar.

Modelberegninger ud fra maskinstationsomkostninger fra IFRU (Institut for Fødevare- Ressourceøkonomi – Københavns Universitet) viser besparelser på 500-600 kroner i gennemsnit.

Erik Sandal råder til, at landmænd der overvejer at skifte system, får regnet på totaløkonomien på bedriften.

 

Pløjefri dyrkningPlanter