Gode råd til et regenerativt landbrug

Kompostering af dybstrøelse fra drøvtyggere er flagskibet i regenerativt landbrug. I mangel af egen drøvtyggerbesætning simuleres afgræsning med afslåning af den obligatoriske kløvergræsmark i sædskiftet.

Efterafgrøder med flere arter spiller en meget vigtig rolle i principperne bag det regenerative landbrug. Her en blanding med honningurt og vikke. Foto: VKST   Grundprincippet i regenerativt landbrug er, at jorden, som i »conservation agriculture«, er dækket af afgrøder året rundt. Her en undersået efterafgrøde i vinterhvede med mange arter. Foto: VKST Jord uden tilførsel af organisk gødning til højre. Til venstre jord der er tilført kompost. Foto: VKST

I et tænkt eksempel spørger vi økologikonsulent Ninna Rieper Boesen, Økologisk VKST, hvordan hun ville råde en mangeårig husdyrløs konventionel bedrift, der ville udskille 100 hektar til regenerativt landbrug.  

- Først og fremmest vil jeg anbefale at omlægge til økologi. Af driftsøkonomiske årsager vil det være klogt at indregne omlægningsstøtte til etablering af et nyt sædskifte, hvor mellem en fjerdedel og en femtedel helst skal være kløvergræs. 

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også